NAJBOLJA UMJETNIČKA DJELA

Podijeljene Nagrade Vladimir Nazor, među dobitnicima Dana Budisavljević, Mihajlo Arsovski, Vera Zima i Maša Kolanović

  • Autor: N.B./Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2020 23:42
  • Objavljeno 07.07.2020 u 22:59
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Nagrade 'Vladimir Nazor' za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj svečano su dodijeljene u utorak navečer na ljetnoj pozornici Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Zagrebu

Nagrade je dobitnicima uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade 'Vladimir Nazor' akademik Zvonko Kusić, a dodjeli je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Nagrada 'Vladimir Nazor' za 2019. godinu za životno djelu na području književnosti dodijeljena je književnici Andriani Škunca, za glazbu maestru Valteru Dešpalju, za film glumici Veri Zima, za likovne i primijenjene umjetnosti dizajneru Mihajlu Arsovskom, za kazališne umjetnosti glumici Heleni Buljan, a arhitektu Ivanu Čižmek za arhitekturu i urbanizam. Nagradu je umjesto Valtera Dešpalja preuzela njegova nećakinja Neva Begović, a umjesto Mihajla Arsovskoga kćerka Ivana Arsovski.

Godišnja nagrada 'Vladimir Nazor' dodijeljena je profesorici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Maši Kolanović za zbirku priča 'Poštovani kukci i druge jezive priče', a maestru Ivanu Repušiću na području glazbe za koncert 'Fuoco di gioia' s Orkestrom Münchenskog radija i Zborom Bavarskog radija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom 2. veljače 2019. godine.

Godišnja nagrada 'Vladimir Nazor' dodijeljena je redateljici Dani Budisavljević za režiju filma 'Dnevnik Diane Budisavljević', slikarici Mirjani Vodopija za samostalnu izložbu 'Lutajući krajolik' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, glumici Jadranki Đokić za uloge Nastasje Filipovne u predstavi 'Idiot' F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi 'Tri sestre' B. Jelčića u HNK-u u Zagrebu.

Na području arhitekture i urbanizma nagrada je dodijeljena Studiju 3LHD za projekt kina Urania.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je kultura neizostavan dio našega života, koja hrani naš duh i spaja nas kad je razdvojenost neočekivano nužna. Tomu su, naglasila je ministrica, laureati posvetili sve svoje karijere i cijeli svoj život.

61. izdanje nagrade Vladimr Nazor ne posustaje nagraditi one pojedince koji su svojim cjeloživotnim opusom ili pak godišnjim postignućima doprinijeli cjelokupnoj hrvatskoj kulturi i donijeli radost onima koji su njihove radove imali prilike doživjeti, rekla je Obuljen Koržinek i dodala kako dobitnici pokazuju i moć umjetnosti da osvjetljava put i nadahnjuje, da nas podsjeti na svojui snagu.

  • +27
  • +24

Dodjela nagrade 'Vladimir Nazor'

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Akademik Zvonko Kusić ocijenio je kako su dobitnici nagrade svojim djelom i značenjem obilježili vrijeme u kojem djeluju te obogatili hrvatski doprinos svjetskoj i europskoj kulturi. Nagrada je, istaknuto je, dokaz vrednovanja pravih umjetničkih dostignuća i vrijednosti prema onima koje u današnje vrijeme relativiziraju sustav vrijednosti i preispitivanje umjetničkih kanona.

U ime dobitnika nagrade zahvalila je glumica Helena Buljan, koja je naglasila kako umjetnici ne stvaraju svoja djela zbog nagrada, nego zato da bi se mogli ostvariti kao osobe te da njihova djela kod ljudi izazivaju osjećaju kako bi im učinili život ljepšim.

Odbor Nagrade 'Vladimir Nazor' pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2019. u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

'Nagradu Vladimir Nazor' dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo. Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i skupini umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' na prijedlog povjerenstva koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!