Otkriven tijekom radova

[FOTO/VIDEO] Veliko arheološko otkriće u Vinkovcima: Završeno izvlačenje rimskog sarkofaga, čini se da je ipak opljačkan

11.07.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Kameni sarkofag iz rimskog doba, pronađen tijekom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, po oštećenjima vidljivima na poklopcu, po svemu je sudeći ranije već opljačkan, potvrđeno je novinarima u ponedjeljak na mjestu pronalaska sarkofaga

"Vidi se da je poklopac oštećen iz čega zaključujemo da je sarkofag opljačkan, kao i drugi do sada pronađeni", kazala je arehologinja vinkovačkog Gradskog muzeja, muzejska savjetnica Maja Krznarić- Škrivanko te izvijestila da će sarkofag biti izvađen tijekom dana i narednih dana otvoren u lapidariju Gradskog muzeja, gdje će biti i pohranjen.

Po njezinim riječima, sarkofag je pronađen na prostoru sjeverne nekropole rimskog naselja Colonia Aurelia Cibalae koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

"Sjeverna nekropola rimskih Cibala protezala se od Ulice Jurja Dalmatinca pa sve do pruge. Od kraja 19. stoljeća do danas na njezinom području imamo evidentirano oko 300 rimskih grobova, s tim da smo od 1972. kad su Vinkovci registrirani ako arheološko lokalitet, otkrili njih 200-tinjak", kazala je Krznarić- Škirvanko.

  • +3
Izvlačenje sarkofaga u Vinkovcima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Dodala je kako su u Zvonarskoj ulici, pored kamenog sarkofoga, arheolozi naišli i na dva zidana te jedan paljevinski grob.

Također je kazala kako se po poklopcu sarkofaga, koji je "luksuzan", može zaključiti da je riječ o grobu bogatije osobe iz Cibala.

Kameni sarkofag iz Zvonarske ulice, koji je prvi pronađen u Vinkovcima u posljednjih 25 godina, te tek četvrti cijeli sarkofag pronađen u gradu na Bosutu, pronašli su radnici tijekom radova na aglomeraciji.

Radovima na iskapanju sarkofaga nazočan je bio i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

"Taj nalaz pokazuje koliko smo, kao grad, bogati arheološkim nalazima. Vinkovci su poznati kao najstarije kontinuirano naselje u Europi s povijesti dužom od 8.500 godina, koje je podarilo i dva rimska cara, jedina rođena na području današnje Hrvatske. Sve to svjedoči o velikom značaju koji Vinkovci imaju za hrvatsku arheologiju i povijest", kazao je Romić.