OTVARANJE IZLOŽBE

Fokus grupa pokreće diskurs o nacionalnom identitetu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.10.2012 11:24
  • Objavljeno 12.10.2012 u 11:24
elvis krstulović i iva kovač

elvis krstulović i iva kovač

Izvor: Promo fotografije / Autor: Iva Kovač i Elvis Krstulović

U petak, 12. listopada u 20 sati, u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, otvara se izložba 'Prijedlog spomenika novom (inter)nacionalizmu' umjetničkog kolektiva Fokus grupa

Iva Kovač i Elvis Krstulović novi projekt započinju pohodima u prirodu. Uspinju se na i oko Medvedgrada, u potrazi za mjestima izvan grada kao mjestima koja diskurs o domovini od devedesetih na ovamo koriste kao lice nacionalnog identiteta i shodno tome aktivno označavaju kroz medijske slike.

Odnos govora i lokacije na kojoj se taj govor izvodi ili prizora prirode uz koji se izvodi postali su parametri umjetničkog istraživanja proizvodnje emocija u okviru političke retorike. Umjesto da radu pristupe kroz dekonstrukciju s nekog ironijskog odmaka, Fokus grupa prihvaća igru te kreće u potragu za 'iskonskim nacionalnim identitetom', vlastitim identitetom, sublimnim prirodnim krajolikom kao uporištem gradnje nacionalnog identiteta.

Pohod kao što je uspon na vrh Sveto brdo planine Velebit predstavlja poigravanje s idejom pre-identifikacije, to jest predstavlja pokušaj suočavanja sa 'stvarnim mjestima' koja se poznaju samo putem medija, u esencijalističkom pokušaju da sa se otisnu izvan domene kulture, očekujući da će ovaj proces upravo rasvijetliti cijeli niz 'pogleda na prirodu iz perspektive grada'.

Kao rezultat ovog dugoročnog umjetničkog procesa započetog početkom 2011. penjanjem na Medvedgrad, nastala su četiri umjetnička rada koji nastaju na sjecištima govora i slike o naciji.

Radovi se ne drže striktno zadanih parametara, već se elementi spomenutog političkog diskursa takoreći emancipiraju iz svoje polazišne točke pa tako emotivni govor o državi postaje ljubavni govor, zatim seksualizirani ljubavni govor, a snimke prirode kontemplacija o prostoru, vremenu, itd.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi