'DAJ MI KINO 2'

Filmski savez reagirao na Bandićeve izjave oko kina Tuškanac

20.04.2017 u 19:36

Bionic
Reading

Zbog jučerašnjih izjava gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koje je objavio portal soundset.hr, a tiču se kina Tuškanac, gradske politike prema kinu Tuškanac i upravljanju njime, kao i neskrivenim prijetnjama upućenim sadašnjim korisnicima zgrade, Hrvatski filmski savez odlučio je reagirati

Službeni odgovor Hrvatskog filmskog saveza na izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u cijelosti možete pročitati u nastavku: 

Hrvatski filmski savez nije od Grada dobio kino Tuškanac 'džabe', već je naprotiv, od 2004.  do danas ulagao vlastita sredstva u obnavljanje i osposobljavanje za prikazivački program potpuno opustošene zgrade kina (osim dijela koji je pregrađen nauštrb kino-prostora za ugostiteljski 'program' tadašnjeg noćnog bara Hemingway, a današnjeg Hollywoda). Investicije su uključivale: nabavku stolaca, projektora (do digitalizacije) i ozvučenja, potpuno preuređenje sanitarnih čvorova, nabavu rasvjetnih tijela, reflektora i zastora, višekratno uređenje podova, zidova i stropova, potpuno građevinsko uređenje te tehničko opremanje male dvorane (za predavanja, promocije i zatvorene projekcije), potpuno građevinsko uređenje uredskih prostora, korišteni u svrhe pripreme prikazivačkih i obrazovnih programa za građanstvo, u kojima u trenutku preuzimanja zgrade nije bilo apsolutno ničeg upotrebljivog.

Ono što je u zgradi u međuvremeno  'potrgano', pa 'sad fali para' za popravke – kako tvrdi Gradonačelnik, nije posljedica korištenja prostora od strane HFS-a, nego kopanja podzemne gradske garaže uz sam pristupni prostor zgrade kina. Podzemni radovi izazvali su više uzastopnih i vrlo neugodnih trešnji cijelog objekta, od čega su se otvorile široke pukotine na zidovima i plafonima na prvome katu zgrade. Nadležne gradske službe pravodobno su obaviještene o počinjenoj šteti, ali nisu poduzele ništa do dana današnjeg osim dvokratnog obilaska zgrade.

Drugu veliku štetu izazvali su vlasnici ugostiteljskih objekata Hollywood i Papa’s Bar, koji su povlačenjem teških gajbi po trošnom tavanu prouzročili teška oštećenja na stropu zgrade (rupa površine 2x2 m). Gradska služba obišla je prostor u prosincu 2015. kada je šteta napravljena te postavila podbočnu skelu, ali se od tada do danas ništa više nije dogodilo, a skela i dalje stoji u prostoru. Napominjemo, lokali u zgradi nemaju nikakve veze s Hrvatskim filmskim savezom i nije nam poznato pod kojim ugovornim uvjetima posluju u njoj.    

Konačno, gradskim sredstvima za filmske i ostale programe Saveza, koja su od 2008. do danas prepolovljena, HFS je upravljao zgradom kina bolje od najboljeg gospodara učinivši nemoguće, jer je unatoč smanjivanim iznosima širio i obogaćivao kinoprogram namijenjen svim građanima grada Zagreba. Za to su vrijeme gradske strukture, ne pokazujući brigu za vlastiti prostor i probleme strateških partnera u zgradi kina, planirale kako će – 'u maniri dobrog gospodara' – investirati golemi novac kojega 'nema za bacanje' u tuđe vlasništvo i program konceptualno identičan onome u kinu Tuškanac.     

Službeni dokument 'Strategija kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015-2022.' nalazi se na linku