22 FILMA

Filmski festival u Cannesu završava večeras svečanom dodjelom nagrada

25.05.2024 u 09:55

Bionic
Reading

Glavne nagrade bit će dodijeljene u subotu navečer na 77. filmskom festivalu u Cannesu na kojem se 22 filma natječu za nagrade poput Zlatne palme za najbolji film

Dodijelit će se i trofeji za najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca. Velika nagrada žirija druga je po važnosti nagrada festivala. Pobjednike bira međunarodni žiri kojim ove godine predsjeda redateljica filma 'Barbie' Greta Gerwig.

Svečanu dodjelu nagrada vodit će francuska glumica Camille Cottin, koja je postala poznata 2013. po ulozi besramne Parižanke u seriji skrivene kamere. Prošle je godine Zlatnu palmu osvojio sudski triler 'Anatomija pada' francuske redateljice Justine Triet, s njemačkom glumicom Sandrom Hueller u glavnoj ulozi.

Filmski festival u Cannesu, koji se svake godine održava u ljetovalištu na jugu Francuske, jedan je od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu, koji prikazuje raznolik izbor međunarodnih filmova.

Također privlači profesionalce iz filmske industrije, slavne osobe i novinare iz cijelog svijeta. Datirajući iz doba ikona kao što su Grace Kelly i Brigitte Bardot, Cannes je bio sinonim za glamur Francuske rivijere.

sve osim nogometa