MARINKOVIĆEVA DRAMA

Premijera 'Glorije' u režiji Senke Bulić održana u riječkom HNK

24.05.2024 u 23:19

Bionic
Reading

Drama Ranka Marinkovića 'Glorija' premijerno je u petak 24. svibnja izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u režiji Senke Bulić, s Ivnom Bruck u naslovnoj ulozi

To je antologijsko djelo hrvatske drame posljednji put u Rijeci izvedeno prije 26 godina.

Redateljica Senka Bulić u najavi premijere istaknula je da se 'Glorija' nadovezuje na njeno bavljenje važnim ženskim likovima i njihovim dramatičnim sudbinama, odnosom prema dogmatizmu, društvenim normama, ali i ljubavi kao čudom.

'Prateći Glorijine izbore zanima me današnji odnos prema životu i smrti. Na što pristajemo kad se odlučimo za život, a što vodi do odluke o kraju?  Zanima me feministička perspektiva ovog teksta i potreba da se postane subjekt u dogmatičnom svijetu, uređenom prema muškim principima. Glorijina tragika proizlazi iz nepodnošljivih sukoba kojima se dokida smisao vlastitog života', navela je Bulić. 

Članicu ansambla riječke Talijanske drame Ivnu Bruck, koja je usporedno glumila u brojnim predstavama Hrvatske drame, Bulić je za naslovnu ulogu odabrala na audiciji. Bulić je izbor obrazložila ocjenom da je Bruck glumica neobične senzibilnosti i snage, rafinirane i nijansirane emocionalnosti. Otvorena je za rizike i izvedbene pomake. Motivaciju i razloge dopiranja do igre pronalazi u čitavom glumačkom biću, fizički i intelektualno. Sugestivno, bez patetike, navela je Bulić.

U ostalim ulogama nastupili su Karlo Mrkša kao don Jere i Jasmin Mekić kao don Zane, te Toni Plešić, Dušan Gojić, Denis Brižić, Olivera Baljak, Vinko Kraljević i Ana Marija Brđanović. U predstavi sudjeluju i profesionalni klaun Marko Ilić te cirkuski artist Emilio Alcantara. Osim njih sudjeluju i članovi riječkog baletnog ansambla te polaznici Dramskog studija Pontes.

Dramaturginja je Vesna Đikanović, scenograf  Tomislav Ćurković, a kostimografkinja Ana Mikulić. Autori glazbe su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, a koreografije i scenskog pokreta Leo Mujić. Oblikovatelj svjetla je Predrag Potočnjak.

sve osim nogometa

Učitavanje...