od 2. do 18. lipnja

Dvanaest predstava na 48. Danima satire

25.05.2024 u 08:59

Bionic
Reading

Međunarodni kazališni festival 48. Dani satire Fadila Hadžića, koji pred zagrebačku publiku dovodi najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva, održat će se od 2. do 18. lipnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a bit će izvedeno dvanaest predstava

Kako ističu iz kazališta, ovogodišnji program, koji se sastoji od predstava iz Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja, odredili su suvremeni pisci i autorski projekti te adaptacija klasika.

'Činjenica da je za ovogodišnji festival prijavljen velik broj predstava svjedoči o tome da satira u ovom našem vremenu postaje sve interesantnija teatarska forma. Osim toga, krizna vremena gotovo pozivaju satiru da im se obrati, neuređeno nas društvo zasipa temama na svakom koraku', istaknula je selektorica festivala Željka Udovičić Pleština.

Na festivalu će biti izvedene Kerempuhove predstave 'Kroćenje goropadnice', autorski projekt Selme Spahić po motivima komedije W. Shakespearea, i 'Ožalošćena porodica' Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibata. Dvije predstave izabrane su i iz Teatra &TD: autorski projekt Kristine Grubiše i Karle Leko 'Beštije' te autorski projekt Sanje Milardović i Lane Barić 'Visibaba'.

Gradsko dramsko kazalište Gavella izvest će predstavu 'Moji tužni monstrumi' Mate Matešića u režiji Vite Taufera, a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavu 'Zbilja' Tomislava Šobana.

Iz Sarajeva stižu Kamerni teatar 55 s predstavom 'Ljubičasto' Selme Spahić, Tatjane Šojić, Maje Izetbegović, Borisa Lera, Sabita Sejdinovića, Anje Kraljević i Emine Omerović, u režiji Selme Spahić te Narodno pozorište Sarajevo s predstvom 'Jedan je Muhammad Ali' Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića.

Od inozemnih kazališta nastupit će još Slovensko ljudsko gledališče Celje s predstavom 'Raj' ('Paradiž') Mattea Spiazzija, Qendra Multimedia iz Prištine s predstavom 'Mirovni pregovori' ('Negotiating Peace') i beogradski Atelje 212 s predstavom "Akademija smijeha" Kokija Mitanija u režiji Milice Kralj. Gradsko kazalište mladih Split dolazi s predstavom 'Zakon Zagore' Ivana Lea Leme.

O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri u kojemu su redateljica Marina Petković Liker, glumica Iva Visković Križan i novinarka Božena Matijević. Kerempuh je prvi put ove godine oformio i Mladi žiri, koji čini pet studenata, koji će dodijeliti Nagradu za najbolju predstavu Mladog žirija. Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se 18. lipnja, uz koncert benda 'Neki to vole vruće'.

sve osim nogometa