večeras, 19:30

Filmska večer u Močvari na temu 'Ovo nam je škola' posvećena je redateljicama koje su svoje filmove smjestile u školsko okruženje

08.02.2022 u 11:21

Bionic
Reading

U prvom dijelu programa prikazat će se kratkometražni filmovi 'Mali odmor' Darije Blažević (2012) i 'Mekana bića' Ivane Škrabalo (2021), nakon kojih će uslijediti razgovor, a potom i dugometražni 'Zbornica' Sonje Tarokić (2021)

Filmske večeri u Močvari donose u utorak program "Ovo nam je škola" koji će ugostiti tri redateljice koje su svoje filmove smjestile u školsko okruženje.

U prvom dijelu programa prikazat će se kratkometražni filmovi "Mali odmor" Darije Blažević (2012) i "Mekana bića" Ivane Škrabalo (2021), nakon kojih će uslijediti razgovor, a potom i dugometražni "Zbornica" Sonje Tarokić (2021).

Uz projekciju filmova će se razgovarati o iskustvu školstva na hrvatski način i njegovoj (ne)sretnoj vječnoj tranziciji, te o školi kao jednoj od arhetipskih tema sedme umjetnosti, najavljeno je iz Močvare.

U kratkom dokumentarnom filmu "Mali odmor", s kojim je osvojila Gledalište Kinokluba Zagreb, Daria Blažević svoju kameru smješta u školsku zbornicu kao nevidljivog promatrača nudeći zapanjujuće direktnu opservacijsku minijaturu.

U igranom filmu "Mekana bića", nagrađenom u Motovunu za najbolji kratki film, Ivana Škrabalo za protagonisticu bira hipersenzibilnu pomoćnicu u nastavi kako bi iz njene perspektive prikazala okrutnost školskog bojišta.

Film Sonje Tarokić, "Zbornica", nagrađen na uglednom festivalu u Karlovyim Varyima, donosi priču o mladoj pedagogici koja s entuzijazmom kreće u novi posao u jednoj osnovnoj školi, no ubrzo se na svakom koraku suočava s nizom prepreka u kolektivu koji se mijenja sporo ili nikako.

Foršpan za film 'Zbornica' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Podsjetimo, "Zbornica" je na posljednjem ZFF-u bila dočekana uz ovacije, a tim smo povodom porazgovarali i s glavnom glumicom filma, Marinom Redžepović. Taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

S redateljicama će razgovarati moderatorica Višnja Vukašinović.

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.