PROJEKCIJE U MOČVARI

Filmovi žena koje se ne boje zaviriti s onu stranu ženstvenosti

12.02.2018 u 13:55

Bionic
Reading

Novo izdanje Filmskih večeri "Žene, majke, curice!" u ponedjeljak u Močvari prikazuje kratkometražne filmove "13+" Nikice Zdunić, "Tanja" Jasne Nanut i "Marica" Judite Gamulin, uz razgovor s njihovim autoricama.

Riječ je o filmovima žena "koje se ne boje zaviriti s onu stranu ženstvenosti, u područje straha, nesigurnost i submisivnosti te od tamo iščupati poetske filmske slike ranjenih egzistencija", ističe se u najavi projekcije.

Kako se dodaje, Nikica Zdunić, Jasna Nanut i Judita Gamulin u svojim kratkometražnim ostvarenjima portretiraju žene čija je ranjivost osnovni dramaturški motor njihovih života i koje "omamljeno klize iz jedne u drugu povredu prepuštajući kormilo nizu slučajnosti".

Svaka od ovih autorica fokusira se na različit period u životu žene - Zdunić svoj višestruko nagrađivani film "13+" posvećuje djevojčicama koje tek moraju otkriti tajnu ženstvenost, a Nanut u svom prvom profesionalnom filmu "Tanja", koji je prošle godine osvojio Oktavijana za najbolji kratki igrani film, oslikava krizu identiteta žene koja izlaz pronalazi u regresiji u dane kad je bila tek i jedino tatina curica.

Gamulin s "Maricom" govori o ženi koja je na pragu starosti odlučila napustiti obitelj i okusiti slobodu žene, ne nužno supruge i majke, ali koja u tom očajničkom bijegu jedino otkriva dubine vlastite usamljenosti i neiskorjenjivost svoje submisivnosti.

Nakon projekcije filmova s trima mladim autoricama razgovarat će Višnja Vukašinović, a tema će biti izazovi ženskih identiteta kako ih propisuje naša navadno liberalna suvremenost, rodna liberalizacija filmskog svijeta, kao i "imperativ da se ženama pruži autentično i nelaskavo zrcalo u kojem će se konačno drsko diviti svojim slabostima".

Ulaz je slobodan.