SJAJNE ADAPTACIJE

Filmovi koji su nadmašili književne predloške

15.06.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Često filmske adaptacije ne opravdavaju uspješnost originalnih predložaka. Međutim, u nekoliko rijetkih slučajeva sedma umjetnost uspije nadmašiti svoju literarnu prethodnicu. Provjerite koji su filmovi zasjenili knjige

Indiewire prenosi popis filmova koji su po mišljenju njihovih kritičara Olivera MacMahona, Casey Cipriani i Bena Traversa, zaslužili mjesto na listi filmskih ostvarenja koja se mogu mjeriti s originalnim knjigama.

'Adaptacija', Spike Jonze
Film je na početku trebao biti adaptacija priče romana Susan Orlean iz 1998, o njenom istraživanju o ulozi Johna Larochea u krijumčarenju rijetkih orhideja s područja zaštićenog nacionalnog parka prirode Fakahatchee Strand. Pomaknuti Jonze i genijalni scenarist Charlie Kaufman priču su nadogradili i odveli daleko od same premise. Napisali su jedinstven, poluautobiografski meta-film, koji obrađuje fikcionalnu verziju scenaritičkog iskustva tijekom pisanja navedenog romana. U njoj otkiva da su Orlean i Laroche bili tajni ljubavnici, koji su na kraju orhideju koristili u proizvodnji droge. Prilično ridikulozno, ali krajnji rezultat je sjajan. Kaufman je u priču ubacio i fikcijskog brata blizanca Donalda, koji je potpisan kao stvarna osoba i pisac u odjavnoj špici te je primio Oscara za najbolji adaptirani scenarij. Bizarno.

'Okajanje', Joe Wright
Niz tragičnoh događaja pokreće mlada Brionny Talis (glumi je Saoirse Ronan), nakon čitanja pisma koje nije upućeno njoj. Ono što nedostaje solidnom romanu Iana McEwana iz 2001. upravo je razrađena dinamika uzbuđenja i iščekivanja postignuta u filmskoj adaptaciji. Kako se drama razvija i raspliće, u pozadini čujemo frenetično tipkanje pisaće mašine, kao da je priča upravo pisana dok se odigrava pred našim očima.

'Planina Brokeback', Ang Lee
Gotovo je nepravedno napomenuti da je romatična drama nagrađena Oscarom, o gay paru u divljinama Wyominga, bolja od kratke priče Annie Proulx. No, ipak je riječ o formi u kojoj se ne doživi u potpunosti tragičnost intenziteta 'nedozvoljenog' odnosa. Glumci Heath Ledger i Jake Gyllenhaal koristili su detalje iz predloška i uspjeli kroz njih predočiti dirljivu romansu, koju je samo 'podigla' i pospješila vizualna raskoš Leejeve režije.



'Everything is Illuminated', Liev Schrieber

Redateljski prvijenac Lieva Schriebera baziran je na Foerovoj autobiografskoj priči o sagledavanju prošlosti. Elijah Wood glumi pisca, američkog židova koji putuje u Ukrajinu kako bi pronašao ženu koja je spasila njegovog djeda za vrijeme Drugog svjetskog rata. U potrazi mu se priključuju ekscentrični ukrajinski reper te oštar pas i njegov vlasnik, koji je odigrao veću ulogu u povijesti Foerove obitelji no što je spreman priznati.

'Fantastični gospodin Lisac', Wes Anderson
Stop-motion animirana fantastična komedija, napravljena prema istoimenoj knjizi omiljenog dječjeg autora Roalda Dahla. Radnja se odvija oko lisice (glas Georgea Clooneyja) koja se obvezala na miran obiteljski život, ali još uvijek planira obaviti jedan posljednji pothvat krađe kokoši iz tri ljudskih farmi u okolici. Anderson je umjesto doslovnog teksta, pratio vlastiti osjećaj koji je u njemu stvorio dječji klasik. Malo je izmijenio kraj i stavio naglasak na bazično animalnu prirodu čovjeka i životinja. Stvorio je još jedan šarmatni indie film koji je zadržao glavninu priče.



'Ledena oluja', Ang Lee

Lee je kao predložak uzeo odličan roman i učinio film još boljim. Ledena oluja adaptacija je potresnog istoimenog romana Ricka Moodyja iz 1994. Smještena u 1973, radnja se vrti oko dvije disfunkcionalne obitelji koje žive u predgrađu Connecticuta i odvija se preko vikenda za vrijeme intenzivne snježne oluje. Scenarij je napisao James Schamus (dobio je nagradu za najbolji scenarij na festivalu u Cannesu), stavivši naglasak na eksapističke tendencije obitelji: roditelji se prepuštaju utapanju problema u alkoholu, svinganju, seksualnim eksperimentima, uz analogiju s društvenim i političkim promjenama tog doba. Sjajan vizualni stil i suptilni prikaz karaktera, iznjedrio je neke od najboljih glumačkih uloga za: Kevina Klina, Joan Allen, Sigourney Weaver, Tobeyja Macguira, Christinu Ricci, Elijahu Wooda Katie Holmes.

'Mala djeca', Todd Field
Kate Winslet, Jennifer Connelly i Patrick Wilson glume u adaptaciji kojoj nije namjera samo reproducirati radnju romana, nego i pisanoj riječi dati novi život istražujući nove mogućnosti likova i situacija preuzetih iz književnog predloška, bestselera Toma Perrotta iz 2004. godine. Sarah (Kate Winslet) dane provodi uz gradski bazen sa svojom djecom, gdje se susreće sa suprugom i ocem Bradom koji dijeli njezino nezadovoljstvo životom u tom čudnom gradiću. Ne prođe dugo, a odbačeni se supružnici počinju nalaziti i poslijepodneva provoditi u nedopuštenim ljubavnim susretima. Istodobno, zajednicu potrese povratak osuđenog seksualnog prijestupnika (Jackie Earle Haley), što prisili zabrinute roditelje da potraže načine kako bi zaštitili svoje najmilije mališane.

'Mysterious Skin', Gregg Araki
Arakijev izričaj i njegov New Queer trend ne pogađaju ukus mainstrem publike, ali njegova adaptacija romana Scotta Helma iz 1995. doživjela je univerzalne pohvale. Preuzeo je solidan debitanstki roman i iz njega stvorio ono što je kasnije ugledni filmski kritičar Roger Ebert nazvao 'najpotresnijim, najčudnijim i najdirljivijim filmom o zlostavljanju djece'. Priča se odvija u gradiću u Kanzasu i prati tinejdžera Neil McCormick (Joseph Gordon-Levitt) koji se bavi prostitucijom i mladog Briana Lackeyja (Brady Corbet), opsjednute NLO-ima i vanzemaljskim otmicama. Nelinearna radnja romana 'godila' je adaptaciji i savršeno profunkcionirala na platnu, dok je za čitatelje u određenim dijelovima bila – zbunjujuća.

'Dečko, dama, kralj, špijun', Thomas Alfredson
Ekranizacija kultnog romana Johna le Carrea s fantastičnom glumačkom postavom. Radnja se odvija 1973. godine. Hladni rat nastavlja narušavati međunarodne odnose. Britanska obavještajna služba (Britain’s Secret Intelligence Service - SIS), poznata i kao MI6 ili pod nazivom Cirkus, nastoji održati korak s drugim stranim špijunskim službama i održati sigurnost Velike Britanije. Na čelu Cirkusa je Kontrola koji šalje operativca Jima Prideauxa u Mađarsku. Jimova misija propada, a Kontrola i njegov najviši zamjenik George Smiley moraju napustiti Cirkus.