TOP 10

Filmovi koje jedva čekamo pogledati ove godine

12.03.2018 u 09:52

Bionic
Reading

U 2018. očekuje nas zaista mnogo zanimljivih filmova, a izabrali smo deset za koje vjerujemo da bi mogli obilježiti godinu. Ima tu i neizbježnih stripovskih adaptacija, povratničkih kultnih horora te sjajnih biografija na kojima rade neki od najvažnijih redatelja današnjice, poput za Oscara nominiranog Luce Guadagnina, potom Wesa Andersona, Jasona Reitmana, Terryja Gilliama i Barryja Jenkinsa

Godina pred nama bit će, kao i prethodna, puna akcije i superheroja, a među naslovima iz te kategorije prednjače svakako 'Solo: A Star Wars Story', čije se režije, nakon internih sukoba, primio Ron Howard, potom 'Ready Player One' Stevena Spielberga, koji dolazi krajem ožujka, te 'Venom' Rubena Fleischera u listopadu, s Tomom Hardyjem u glavnoj ulozi.

I Robert Rodriguez radi cyberpunk akcijski film 'Alita: Battle Angel', a tu su i novi 'Deadpool' te 'X-Men: Dark Phoenix'. Zanimljivi bi mogli biti i 'Oceanovih osam', ženska verzija slavne franšize Stevena Soderbergha, čiju režiju ovaj put potpisuje Gary Ross. Soderbergh i sam 2018. donosi novi film, i to horor snimljen iPhoneom ('Unsane'), Richard Linklater nudi komediju s Cate Blanchett ('Where'd You Go, Bernadette'), a tvorac 'La La Landa' Damien Chazalle biografiju Neila Armstronga ('First Man'), u kojoj opet surađuje s Ryanom Goslingom. Vraća se i Mary Poppins, i to na sam Božić, s Emily Blunt u naslovnoj ulozi ('Mary Poppins Returns'), a nastavke, nakon dugog čekanja, dobivaju i Pixarovi 'The Incredibles' te kultna komedija 'Super Troopers'.

Očito je konkurencija ove godine veoma jaka, a mi od brojnih zanimljivih naslova najavljenih za 2018. donosimo deset filmova za koje mislimo da ih nikako ne smijete propustiti. 

Isle of Dogs, režija: Wes Anderson

Osim što je Wesu Andersonu pripala čast da bude prvi koji će animiranim filmom otvoriti ovogodišnji Berlinale, osebujni je američki redatelj za 'Otok pasa' dobio i Srebrnog medvjeda, što je za filmski festival u Berlinu također presedan. Fantastičnu komediju o japanskom otoku na koji su psi protjerani zbog epidemije pseće gripe kritičari su već nahvalili, a u kina stiže krajem ožujka. Rađena je, kao i 'Fantastični gospodin Lisac', u stop-motion tehnici, a glasove, osim Andersonovih stalnih suradnika Billa Murrayja, Jeffa Goldbluma i Edwarda Nortona, posuđuju Bryan Cranston, Harvey Keitel, Scarlett Johansson, Tilda Swinton te za ovogodišnjeg Oscara nominirane Greta Gerwig i Frances McDormand. 

Avengers: Infinity War, režija: Anthony i Joe Russo

Već je prvi foršpan za 'Osvetnike: Rat beskonačnosti' u prosincu 2017. oborio rekord, kad ga je u samo 24 sata na YouTubeu pogledalo više od 230 milijuna ljudi. Izniman interes za ovaj film ne čudi s obzirom na to da uključuje gotovo sve likove iz Marvelva svemira, od Iron Mana, preko Thora, do sjajnog Black Panthera, koji upravo igra u kinima, a utjelovljuje ga Chadwick Boseman. Osim njega, u 'Ratu beskonačnosti' ogromnu zvjezdanu glumačku ekipu čine Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Josh Brolin, Chris Evans, Tom Hiddleston, Chris Hemsworth, Chris Pratt, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Vin Diesel, Bradley Cooper, Scarlett Johansson, Benicio del Toro i Gwyneth Paltrow, a film se u kinima očekuje u svibnju. Režiju potpisuju braća Russo, koji će raditi i nastavak najavljen za 2019.

Widows, režija: Steve McQueen

U obradi britanske serije iz 1983. udružili su se Steve McQueen, redatelj koji je 2014. osvojio Oscara za '12 godina ropstva' te književnica Gillian Flynn, najpoznatija po krimiću 'Nestala', po kojem je David Fincher snimio istoimeni film. Njihove 'Udovice' donose priču o četiri žene koje, nakon što im supruzi kriminalci stradaju, same počinju pripremati pljačku da bi se riješile starih dugova. Glume ih Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki i Cynthia Erivo, a tu su još Robert Duvall, Collin Farrell i Daniel Kaluuya, koji je nominiran za Oscara za ulogu u filmu 'Bježi!'. McQueen je nove 'Udovice' opisao kao svoju verziju gangsterskog filma, a u kina stižu u studenome.

Boy Erased, režija: Joel Edgerton

Glumac Joel Edgerton, kojega trenutno možemo gledati u 'Crvenom vrapcu', kao redatelj je debitirao hvaljenim psihološkim horor-trilerom 'Dar' iz 2015., a njegov drugi redateljski uradak po svoj je prilici još mučniji. 'Boy Erased' se temelji na istinitoj priči, memoarima Garrarda Conleyja kojega su s 19 godina roditelji u Arkansasu prisilili da ode na terapiju preobraćenja, nakon što im se deklarirao kao gej. U filmu ga utjelovljuje Lucas Hedges, dobitnik Oscara za sporednu ulogu u filmu 'Manchester by the Sea' (2016.), publici poznat i po radu u 'Lady Bird' i 'Tri plakata izvan grada'. U ulozi roditelja nastupaju Nicole Kidman i Russell Crowe, sam Edgerton glumi Conleyjeva terapeuta, a pojavljuju se i gitarist Red Hot Chilli Peppersa Flea te glumac i redatelj Xavier Dolan. 'Boy Erased' u kina stiže krajem rujna.

Suspiria, režija: Luca Guadagnino

Izvorni slogan za kultni talijanski horor 'Suspiria' Darija Argenta iz 1977. glasio je: 'Jedina stvar strašnija od zadnjih 12 minuta ovog filma su prvih 80.' Radnja se vrti oko mlade djevojke koja pohađa školu za balet, u kojoj se počinju događati sablasni događaji, a sada, 41 godinu nakon originala, Luca Guadagnino, autor 'Skrivene ljubavi', donosi svoju verziju filma; ne remake, već hommage Argentu, kako je najavio. Glavnu junakinju u njegovoj, novoj 'Suspiriji' glumi Dakota Johnson, a tu su još Chloë Grace Moretz, Tilda Swinton te Jessica Harper iz izvornika, koja će nastupiti u nekoj drugoj ulozi. Glazbu za film, za koji se još ne zna kada stiže u kina, potpisuje Thom Yorke, frontmen Radioheada. 

If Beale Street Could Talk, režija: Barry Jenkins

Prošlogodišnji dobitnik Oscara za najbolji film i najbolji adaptirani scenarij, Barry Jenkins, autor 'Moonlighta', uhvatio se adaptacije još jednog književnog predloška, djela čuvenog pisca i esejista Jamesa Baldwina, koja stiže u pravi čas, s obzirom na raspravu i pokret #MeToo, ali i uvijek aktualni problem odnosa prema američkim crncima. Ljubavna priča 'If Beale Street Could Talk' smještena je u Harlem ranih 1970-ih i govori o mladom paru Fonnyju (Stephan James) i Tish (Kiki Layne). Fonny u jednom trenutku završava u zatvoru zbog lažne optužbe za silovanje, a trudna Tish poduzima sve da do rođenja njihova djeteta dokaže da je nevin. 

The Man Who Killed Don Quixote, režija: Terry Gilliam

U Hollywoodu je ova priča poznata kao jedna od najgorih produkcijskih saga jer Terry Gilliam ('Monty Python', '12 majmuna', 'Strah i prezir u Las Vegasu') na fantastičnoj komediji inspiriranoj slavnim djelom Miguela de Cervantesa radi već 20 godina (snimio je i dokumentarac o tome 2002.). Zamišljeno je da se Sancho Panza pojavi samo na početku, a da desna ruka Dona Quijotea potom postane Toby Grisoni, marketinški stručnjak koji iz 21. 'propada' u 17. stoljeće. Neki od glumaca koji su se od 1998. do danas spominjali kao dio projekta su John Hurt i Jean Rochefort, koji su obojica preminuli 2017., te Johnny Depp i Vannesa Paradis, dok su još bili supružnici. Iako mnogi sumnjaju da će nešto opet poći po zlu, Gilliam premijeru svoga 'Don Quijotea' obećava u svibnju, na ovogodišnjem Cannesu, a u glavnim ulogama nastupaju Adam Driver i Jonathan Pryce. 

Black Klansman, režija: Spike Lee

Adam Driver glumi i u novom filmu Spikea Leeja, krimiću temeljenim na stvarnim iskustvima Rona Stallwortha, prvog afroameričkog detektiva u Colorado Springsu koji se infiltrirao u redove tamošnjeg ogranka Ku Klux Klana i u na koncu im postao vođom. Svoju je nevjerojatnu priču medijima obznanio 2006. te je objavio i knjigu 'Black Klansman'. U Leejevu filmu glumi ga sin Denzela Washingtona, John David Washington, a osim spomenutog Drivera, ekipu čine Laura Harrier, Topher Grace i Corey Hawkins.

  • +13
Top filmovi u 2018. Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

Tully, režija: Jason Reitman

Na Sundanceu u siječnju film 'Tully' imao je svjetsku premijeru, a kritičari su redom bili složni da se u njemu ponavlja magija kakvu su redatelj Jason Reitman i scenaristica Diablo Cody ostvarili svojim ranijim zajedničkim radom, filmom 'Juno' iz 2008. (za koji je Cody dobila Oscara za originalni scenarij). 'Tully', koji u kina stiže u travnju, govori o Marlo, majci troje djece iz predgrađa New Yorka kojoj, nakon rođenja trećeg djeteta, u pomoć dolazi dadilja Tully. Marlo glumi Charlize Theron, koja je za ulogu udebljala 15 kilograma i čiju su izvedbu kritičari osobito pohvalili, a dadilju također sjajna Mackenzie Davis, koju smo gledali u filmu 'Blade Runner 2049', a koja ovdje nastupa kao neka vrsta milenijske Mary Poppins.

Halloween, režija: David Gordon Green

Iako će ovo biti ukupno 11. film o tipu s jezivom maskom Mikeu Myersu, 'Halloween' koji nas očekuje u listopadu 2018. vodi se kao reebot, odnosno izravni nastavak originalnog filma iz 1978., koji će se 'pretvarati da se nijedan od filmova franšize u međuvremenu nije dogodio'. Nešto poput alternativne stvarnosti, kako je rekao izvršni producent i kreativni savjetnik John Carpenter, koji je režiju prepustio Davidu Gordonu Greenu, zaslužnome za 'Manglehorn' i 'Stronger'. Upravo je njegova vizija najviše odgovarala Carpenteru koji je htio da novi, drugi dio priče bude najstrašniji dosad. Očekivanja od kultnog horora povećava i to što su mu se priključile glavne zvijezde izvornika, Nick Castle kao Myers te Jamie Lee Curtis kao Laurie Strode, koju je posljednji put odigrala 2002., u 'Halloween: Resurrection'.