27. VELJAČE

Premijere tri hrvatska dokumentarca u programu ZagrebDoxa

27.02.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Više od trideset filmova na repertoaru je ZagrebDoxa 27. veljače, a među njima su i premijere tri hrvatska dokumentarca, 'Josipa, volim te', 'Kol'ko nas noge nose' i 'Majči'. Sirijski redatelj Talal Derki održat će predavanje o filmovima 'Povratak u Homs' te 'O očevima i sinovima', kojim se predstavlja na ovogodišnjem Doxu

Film 'Josipa, volim te' Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića o seksualnom zlostavljanju prikazuje se u 20 sati u dvorani 4, a dio je regionalne konkurencije. Autobiografski video dnevnik 'Kol'ko nas noge nose' Renate Lučić, studentice s Akademije dramskih umjetnosti dio je programa ADU Dox, kao i 'Majči' Josipa Lukića. Prikazuju se u 21 sat, a oba se bave odnosom s majkom.

Na programu su i filmovi 'Zarobljena žena' mađarske redateljice Bernadett Tuza-Ritter (dvorana 2, 19 sati) o Marishi koja već deset godina živi bez identiteta u kućnom ropstvu jedne mađarske obitelji, potom 'Moj život bez zraka' hrvatske redateljice i snimateljice Bojane Burnać, o svjetskom prvaku u ronjenju na dah (dvorana 3, 18 sati), 'Vježbanje razgovora' austrijskog redatelja Bernharda Braunsteina o programu pariškog Centra Pompidou koji je otvoren svima koji žele učiti francuski (dvorana 1, 19 sati), 'Kameleoni' Sophie Vuković kojim rekonstruira put od bivše Jugoslavije preko Austrije do Švedske, u kojoj danas živi (dvorana 2, 21 sat), 'Svuda' bh. redatelja Nedžada Begovića (dvorana 3, 20 sati) te 'White Trash' Sunčice Ane Veldić koja se predstavlja u sklopu ADU Doxa (dvorana 5, 21 sat).

U 16 sati prikazuje se prvi film iz programa Retrospektive Claire Simon, a radi se o naslovu 'Pacijenti' pod kojim redateljica prati obiteljskog liječnika pred mirovinom u njegovim posjetima posljednjih mjesec dana radnog angažmana te bilježi specifičnost odnosa koje je liječnik razvio s pacijentima i pacijenticama u četrdeset godina rada.

Iz programa Happy Dox publika može vidjeti kratkometražni 'Kako postati papa?' Justyne Mytnike te već spomenuti 'Svuda' Nedžada Begovića (dvorana 3, 20 sati).

Jutarnje projekcije na ZagrebDoxu su besplatne, u 11, 12 i 13 sati u dvoranama 1, 2, 4 i 5, a filmovi se prikazuju cijeli dan do 22 sata, kada počinju posljednje projekcije.

Večernje projekcije donose film iz programa Glazbeni globus: 'Pariška opera' Jeana-Stephanea Brona zalazi iza zastora impozantne Pariške opere (dvorana 1, 21 h), dok u programu Biografski dox kroz film 'Princ i dibuk' poljskih redatelja Piotra Rosołowskog i Elwira Niewiera (dvorana 3, 22 h) upoznajemo Michała Waszyńskog, misterioznog poljskog redatelja i utjecajnu figuru europske filmske scene, koji je producirao velike holivudske hitove sa Sophijom Loren i Claudiom Cardinale u glavnim ulogama.

Talal Derki će predavanje na temu 'Snimanje u neprijateljskom okruženju' održati u dvorani 5 u 17.15 sati, u sklopu platforme ZagrebDox Pro. Sirijski redatelj će govoriti o tome što ga je inspiriralo da snimi 'Povratak u Homs' i 'O očevima i sinovima', o svom jedinstvenom pristupu, emocionalnim i praktičnim posljedicama snimanja u ratnim zonama i o filmovima koji se bave različitim aspektima rata u njegovoj domovini.