SALIM SHAHEEN

Happy Dox predstavio princa afganistanske kinematografije

27.02.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Kao prvi od sedam filmova posjetiteljima ZagrebDoxa omiljenog programa Happy Dox 26. veljače je prikazan 'Princ Nothingwooda' francuske dokumentaristice Sonie Kronlunda o Salimu Shaheenu, najpopularnijem afganistanskom glumcu, redatelju i producentu koji je u ratom zahvaćenoj zemlji u proteklih tridesetak godina snimio čak 110 filmova

'Princ Nothingwooda' prikazuje Salima Shaheena prilikom snimanja njegovog 111. ostvarenja, u mjestu stotinjak kilometara od Kabula, gdje strastveni filmaš želi prikazati i dio svog opsežnog opusa, nadahnutog Bollywoodom i daleko od Hollywooda.

Na snimanje je poveo svoje suradnike prijatelje koji rade sve što treba, unatoč realnim opasnostima. Šaroliki ansambl ekscentričnih glumaca potpuno je izvan kontrole, no redateljeva energija i ljubav za filmove su nezaustavljivi.

Shaheen o filmovima sanja od djetinjstva, vjeruje da oni mogu pomoći u rješavanju stvarnih životniih situacija, a kako objašnjava, afganistanska kinematografija je Nothingwood iz jednostavnog razloga: u njoj nema novca.

Film je prikazan na brojnim festivalima, premijerno na Filmskom festivalu u Cannesu.

Program Happy Dox do kraja festivala prikazat će još šest filmova kratkog, srednjeg i dugog metra koji, u moru dokumentaraca koji se većinom bave problemima i teškim temama, podsjećaju na radost života.

Film 'Svuda' bosansko-hercegovačkog redatelja Nedžada Begovića, publici ZagrebDoxa poznatog po filmu 'Sasvim lično' iz 2005., govori o zaigranosti filmskog stvaralašta.

U tom uratku autor radi svoj posljednji film od ostataka zamišljenih i nikad snimljenih kadrova, zaokružujući svoje iskustvo u projektu u kojemu za istraživanje mogućnosti filmskog izričaja primjenjuje 'nanotehnologiju i nanokreativnost'.

Poljska komedija 'Kako postati papa?' Justyna Mytnika u fokus stavlja desetogodišnjaka, ministranta koji na audiciji za mjuzikl kandidira za ulogu pape Ivana Pavla II. Za razliku od njegovih roditelja, on tu misiju shvaća vrlo ozbiljno.

Kao 'jedinstven, poetičan i prekrasan film o plesu diljem svijeta', najavljen je nagrađivani francuski film 'Pokreni se! Otpleši svoj život!' Fanny Jean-Noël, koja ga je snimala na čak 18 lokacija diljem svijeta u suradnji s više od 20 amaterskih i profesionalnih plesača svih godina.

Mačke u Instanbulu, na tisuće njih koje slobodno lutaju tim gradom, tema su filma 'Kedi' tursko-američke redateljice Ceyde Torun. Autorica prikazuje kako su mačke u njenom rodnom gradu oduvijek imale poseban status, nemaju vlasnike, nisu ni pitome ni divlje, ali uveseljavaju i daju smisao onima koji ih odluče posvojiti.

Nagrađivani kanadski kratkometražni film 'Popravljeno!' Cat Mills predstavlja rad volonterske inicijative Repair Cafe u Torontu koja diljem grada organizira besplatna druženja za 'popravke' svega što bi većina ljudi bacila kada se pokvari. Time smanjuju količinu glomaznog otpada i potiču osjećaj zajedništva.

Kako se napominje u najavi, najveći je uspjeh tog filma što pokazuje da su međuljudski kontakti uživo iznimno važni za stvaranje društva u kojem građani imaju snažan osjećaj zajednice i svijest o vlastitoj vrijednosti i u kojem neuobičajene vještine i ljude, baš poput pokvarenih predmeta, ne treba otpisati.

Australski film 'Planina' Jennifer Peedom istražuje ljudsku opsesiju planinama, koja prije tristotinjak godina nije postojala jer su se planinski vrhovi smatrali opasnim, a ne lijepim mjestima. Film je napravljen u suradnji s Australskim komornim orkestrom.