PLAN ZA PROVOD

Filmovi, izložbe i koncerti za Dan žena

07.03.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Ovogodišnje obilježavanje međunarodnog Dana žena kojim se sve od 1909. slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola proteći će uz nekolicinu prigodnih događanja među kojima bismo kao najzanimljivije izdvojili filmske programe u Zagrebu

KONCERTI U ZAGREBU

U povodu Dana žena, u Močvari će se održat koncerti bendova Žen i U pol’ 9 kod Sabe te svirke DJ-ica iz ZbeLeTron kolektiva Miss Iconic i Đu.  U KSET-u će nastupiti novosadski bend Piknik i beogradski bend Bolesna štenad, a  zagrebački VIP klub ugostit će Tobogan koji će nakon gotovo dvije godine zasvirati improviziranu live elektroniku, ovaj put posvećenu ženama.

Za sve koji Dan žena žele obilježiti prigodnom ženskom tematikom, zanimljiv i raznolik program pripremaju Dokukino i Vox Feminae koji organiziraju ženski filmski wellness vikend.

U sklopu festivala bit će prikazan dokumentarni serijal 'Letenje: ispovijesti slobodne žene' redateljice Jennifer Fox, zatim dokumentaristički porno terorizam 'Too Much Pussy! Feminist Sluts, A Queer X Show' redateljice Emilie Jouvet uz razgovor s književnicom Asjom Bakić te film 'Bosanoga' (sasvim slučajna smrt) Morane Komljenović koji je prije nekoliko dana osvojio posebno priznanje 8. ZagrebDoxa, a za razliku od ostalih filmova ne govori o ženama.

Prigodnu filmsku projekciju priprema i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu koji Međunarodni dan žena obilježava uz francusku komediju 'Trofejna žena' s početkom u 18 sati u Dvorani Gorgona s Catherine Deneuve, Gérardom Depardieum i Fabriceom Luchinijem. Prije projekcije filma posjetitelji imaju prilike i za razgledanje izložbe T-HTnagrada@msu.hr za koju je ulaz ove godine besplatan.

Specijalno za Dan žena u Movieplexu će bit održana pretpremijerna projekciju filma 'Noćni brodovi' redatelja Igora Mirkovića s početkom u 20 sati. Film donosi priču ne o onoj prvoj, već o zadnjoj ljubavi i tome što se događa kada hormoni podivljaju u domu za umirovljenike kroz likove Helene i Jakova koje tumače Ana Karić i Radko Polič.

Noćni brodovi u Movieplexu

Ni poklonice pisane riječi na Dan žena ne bi trebale bit zakinute. U antikvarijatu Jesenski i Turk (Vukotinovićeva 4) održat će se sasvim ležerno druženje s autoricom i potpisivanje nove knjige Zrinke Pavlić pod naslovom 'Pet priča i krafne'. Ovaj, kako autorica u sebi svojstvenom stilu kaže - nimalo veleban, ali zato prilično beznačajan događaj, počinje u 17 sati i traje do fajrunta u 20 sati.

Isti dan izlazi i nova knjiga autorice bestselera 'Tkanje života' Mirjane Krizmanić naslova 'A što sad?'. U novom djelu Krizmanić piše o tome kako se nositi s najtežim životnim situacijama, a druženje s čitateljima i potpisivanje knjiga održat će se od 11 do 12 sati u V/B/Z knjižari u Centru Kaptol.

Izložba Unutarnje uho

Ljubiteljice vizualnih umjetnosti specijalno 8. ožujka imaju besplatno vodstvo kroz aktualnu izložbu Ivane Franke 'Waking background' te kroz Nestalni postav Zbirke Filip Trade #7 u Laubi.

Dan žena ujedno je i posljednji dan za razgledavanje izložbe 'Unutarnje uho' u riječkom MMSU-u te će tim povodom bit organizirana besplatna vodstva kroz radove iz muzejskih čuvaonica. U riječkoj galeriji Principij u povodu dana žena otvorena je izložba 'Fotografkinje 2012.' koja donosi radove 46 fotografkinja iz Hrvatske, a trajat će do 20. ožujka.

Iz osječke kulturne ponude izdvajamo izložbu 'Žene Essekera i Osijeka' koja se otvara simbolično na Dan žena u prostorima Odjela za kulturologiju (Trgu Svetog Trojstva) u 19 sati.