FESTIVALSKA GOSTOVANJA

Film 'Zvizdan' i manjinske koprodukcije u Palm Springsu

28.12.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Hrvatski filmovi sa samim početkom nove godine nastavljaju svoja festivalska gostovanja - dugometražni igrani film 'Zvizdan' Dalibora Matanića i još tri manjinske hrvatske koprodukcije uvrštene su na Međunarodni festival u Palm Springsu, koji se od 1. do 11. siječnja održava u tom kalifornijskom gradu

U natjecateljski program 'Novi glasovi, nove vizije', s 12 debitantskih dugometražnih filmova kojima je prikazivanje u Palm Springsu ujedno i američka premijera, uvrštene su manjinske koprodukcije 'Naša svakodnevna priča' Ines Tanović i 'Trema' Yorgosa Zoisa, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

'Naša svakodnevna priča'
nastala je u bosansko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je Spiritus movens, dok je 'Trema' nastala u grčko-francusko-hrvatskoj koprodukciji, s hrvatskim partnerom Jaako dobrom produkcijom.

U program Awards Buzz, koji prikazuje filmove iz 39 zemalja, nacionalne predstavnike za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg stranog filma, uvršteni su 'Zvizdan' Dalibora Matanića i 'Sudilište', bugarsko-hrvatski film redatelja Stephana Komandareva.

'Zvizdan' je producirala zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskim Gustav filmom i SEE Film Pro iz Srbije, dok je hrvatski koproducent filma 'Sudilište' bio Propeler Film. U istom se programu prikazuje i 'Naša svakodnevna priča' kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

U program 'Novi glasovi, nove vizije' uvršten je i belgijski film 'Paradise Trips' redatelja Rafa Reyntjensa, koji je u ljeto prošle godine sniman u Hrvatskoj na području Gračaca.

Međunarodni festival u Palm Springsu jedan je od najvećih sjevernoameričkih festivala, a ove se godine održava njegovo 27. izdanje. U prosjeku godišnje privuče 135 tisuća posjetitelja, a ove će godine prikazati filmove iz 60 zemalja.