S ONE STRANE

Film Zrinka Ogreste u konkurenciji najvećeg norveškog festivala

19.12.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Film "S one strane" redatelja Zrinka Ogreste, koji je premijerno prikazan i nagrađen na 66. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, pozvan je u glavni program 28. Tromso International film festivala, najvećeg filmskog festivala u Norveškoj

Uz hrvatski film, na tom će se festivalu od 15.do 21. siječnja u Tromsu prikazati još jedanaest recentnih filmova, festivalskih uspješnica iz cijeloga svijeta, najavio je u utorak producent filma, zagrebački Interfilm. 

Filmove u konkurenciji organizatori festivala najavljuju kao umjetnički ambiciozne radove, koji će se natjecati za središnju nagradu Aurora te još dvije nagrade -međunarodnu nagradu kritike Fipresci i nagradu "Don Quijote" koju dodjeljuje međunarodna organizacija filmskih društava FICC.

Konkurenti Ogrestinom filmu bit će, među ostalima, "Bez ljubavi" ruskog Andreya Zvyagintseva, nagrađenog na canneskom festivalu te nominiranog za Zlatni globus, "Reinventing Martin" Anne Fontaine, nagrađene Veneciji, "Ljeto 1993" Carle Simon, nagrađene na Berlinaleu, "The Great Budha" Hsi-yao Huanga, nagrađenoga u Torontu i "Ex Libris: New York Public Library" Fredericka Wisemana, dobitnika nagrade kritike na venecijanskom festivalu.

Radnja filma "S one strane" prati patronažnu sestru (Ksenija Marinković), koja je dvadeset godina ranije s djecom preselila u Zagreb, pobjegavši od obiteljskih događaja s kojima se u manjoj sredini više nije mogla nositi. Prošlost je ipak sustiže u obliku telefonskih poziva koji otkrivaju od čega je pobjegla i može li uopće početi život ispočetka. 

  • +3
S one strane Izvor: Licencirane fotografije / Autor: S one strane

Po riječima Zrinka Ogreste, film se bavi problemom krivnje i oprosta, što su teme koje su ga godinama zaokupljale, a u filmsku priču ih je oblikovao uz pomoć suscenarista Mate Matišića.

Njegov je film dosad prikazan na šezdesetak festivala u cijelom svijetu te bio dobitnik brojnih međunarodnih i tuzemnih nagrada uključujući Veliku zlanu arenu za najbolji hrvatski film na filmskom festivalu u Puli 2016. Distribuiran je u kinima brojnih europskih zemalja.  

Uz Kseniju Marinković, glavnu ulogu ima Lazar Ristovski, a glume još Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić.  

Direktor fotografije je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a za zvuk su bili odgovorni Mladen Pervan i Martin Semenčić.  

Produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.