jednoglasna odluka žirija

Film 'Tvornice radnicima' osvojio Grand Prix na DokuFestu u Prizrenu

16.08.2022 u 13:41

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića 'Tvornice radnicima' osvojio je Grand Prix na netom završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu

"Žiri je jednoglasno odabrao dokumentarac koji otkriva složenu i univerzalnu dinamiku mikrokozmosa u kojem je ljudska solidarnost dovedena u pitanje brutalnim društvenim silama, koristeći osjetljiv pristup i preciznu promatračku kameru", ističe se u obrazloženju nagrade Balkan Dox.

U središtu su radnici koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore za opstanak. Prateći situaciju iznutra, redatelj se fokusira na dilemu današnjeg radništva o tome može li ideja "tvornice radnicama" opstati ili je to još jedan utopijski san.

Izvor: Društvene mreže

Svjetsku premijeru film je imao u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta. Dosad je osvojio, među ostalim, nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu.

Nagrađen je i kao najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu CROSSING EUROPE u Linzu te dobitnik Oktavijana za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022. 

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.