Grand Prix

Film 'Stric' proglašen najboljim na festivalima u Srbiji i Crnoj Gori

30.08.2022 u 14:27

Bionic
Reading

Film 'Stric' Andrije Mardešića i Davida Kapca proglašen je najboljim na filmskim festivalima u Crnoj Gori i Srbiji, izvijestila je u utorak PR služba tog dugometražnog prvijenca dvojice autora

Na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festivalu, održanom od 22. do 28. kolovoza, osvojio je Grand Prix - Veliku zlatnu mimozu i posebno priznanje, plaketu Zoran Živković, dok je Predrag Miki Manojlović u naslovnoj ulozi osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Žiri tog festivala nagradio je film 'zbog podsjetnika da svaka nacija ima svog oca, ali i strica', dok je za nagradu Manojloviću ustvrdio da smo ga 'toliko puta viđali u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja'.

Kao najbolje ostvarenje ovogodišnjeg, 5. Dunav Film Festa, festivala filmova podunavskih zemalja u Smederevu koji se održao  od 19. do 25. kolovoza, film je nagrađen Dunavskom lađom.

Žiri je ocijenio kako 'Stric' donosi jednu naizgled ekscentričnu priču o tjeskobi 'koja je ne samo univerzalna već potiče svakoga od nas da se poslije gledanja upita jesmo li i mi u nečijem zatočeništvu, i što je još važnije, jesmo li u stanju živjeti u slobodi.'

Radnja prati strica koji se iz Njemačke vraća kući za Božić s darovima za obitelj koja ga ugosti na tradicionalnom blagdanskom ručku. Vrlo brzo postaje jasno da je sve samo privid i da se iza onoga što se prihvaća kao normalno krije puno slojeva mučnih obiteljskih tajni.