JUBILARNO IZDANJE

Kazališni vremeplov za 20. izdanje Festivala svjetskog kazališta s predstavama autora dobro poznatih domaćoj publici

30.08.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Jubilarni 20. Festival svjetskog kazališta održat će se od 7. do 30. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zagrebačkom kazalištu mladih i Kulturnom centru Travno, a zamišljen je kao vremeplov kroz 20 festivalskih godina s predstavama autora dobro poznatih domaćoj publici

Jubilarno festivalsko izdanje najavili su u utorak na konferenciji za novinare u HNK-u umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan. Vrgoč se osvrnula na festivalske početke i temeljnu ideju da se publici ponudi uvid u relevantnu europsku i svjetsku produkciju, a kazališnim umjetnicima neka vrsta ogledala za ono što rade.

"Od tada je prošlo 20 godina, u hrvatskom se teatru štošta dogodilo i usudila bih se reći da se dio toga dogodio i zahvaljujući Festivalu svjetskog kazališta", rekla je.

Nakon dvije pandemijske godine FSK se vraća s većim brojem izvedbi i svjetskim umjetnicima koji su se svi već predstavili publici festivala, a zamišljen je, kako je rekao Buljan, kao svojevrsni vremeplov kroz 20 festivalskih godina s predstavama u širokom rasponu od dokumentrarizma do raskošne plesno-dramske fikcije na kraju.

Festival počinje 7. i 8. rujna u KUC-u Travno predstavom "Poslije tišine", produkcijom Cia Vertrice de Teatro iz Rio de Janeira redateljice Christiane Jatahy, ovogodišnje dobitnice Zlatnog lava u Veneciji. Riječ je o duboko socijalno angažiranoj priči koja govori o suvremenom ropstvu kombinirajući dokumentarno istraživanje temeljeno na terenskom radu i intervjuima, koje autorica spaja s filmom "Poslije tišine", koji uzima kao poetski predložak.

"Tako je nastalo umjetničko djelo koje s jedne strane govori brutalnim podacima, a s druge na način gotovo neorealističnog filma pripovijeda priču o mladima osuđenima na rad i iskorištavanje", rekao je Buljan.

U utorak i srijedu 20. i 21. rujna, u ZKM-u, u programu je predstava "Nemam pojma", produkcija Théâtre Vidy-Lausanne u režiji Švicarca Christopha Marthalera, "iznimno duhovita, urnebesna predstava u kojoj se jedna muzička partitura spaja s fantastičnim plesnim elementima i glumačkim egzibicijama na tragu slapstika i teatra koji on preuzima od Charlieja Chaplina, Bustera Keatona".

"Marthaler na sceni izmišlja vlastiti jezik; miješa engleski, njemački i francuski, a njegovi izvođači govore i kao djeca nekim posebnim jezikom koji razumije publika cijelog svijeta", istaknuo je Buljan.

U subotu, 24. rujna, u HNK-u Zagreb gostuje predstava "Ispitivanje" švicarskog redatelja Mila Raua, produkcija kazališta NT Gent iz Belgije nastala u suradnji s francuskim književnikom Eduardom Louisom. Riječ je o dramatizaciji pet romana koji su Louisa učinili jednim od najslavnijih pisaca današnjice u jedinstvenu priču koja se na autobiografski način prikazuje na sceni.

Za kraj 20. FSK-a, 29. i 30. rujna u HNK-u gostuje belgijska skupina Peeping Tom iz Bruxellesa, s predstavom "Diptih: Vrata koja nedostaju i izgubljena soba" autorskog dvojca Gabriele Carrizo i Francka Chartiera.

"Skupina karakteristična po tome što spaja elemente suvremenog plesa i akrobatike sa začudnim i tajanstvenim, poznata je po svojim fantastičnim raskošnim scenografijama negdje na rubu između verističkih, naturalističkih filmskih setova koji se u određenim trenucima predstave mijenjaju i postaju prizorišta nekih oniričkih tableaua. Tako ovdje imamo dvije potpuno različite predstave koje se na koncu stapaju u jednu viziju diptiha", istaknuo je Buljan.