NAJBOLJI EUROPSKI FILM

Dokumentarni film 'Veće od traume' hrvatski kandidat za nagradu Goya

29.08.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Dokumentarni film Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski "Veće od traume" odabran je za hrvatskog kandidata za 37. nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) od ove godine bira hrvatskog kandidata za tu nagradu, a odluku o ovogodišnjem naslovu donijelo je devet članove komisije Društva tajnim glasovanjem, u 1. krugu natpolovičnom većinom.

Film o prevladavanju trauma s kojima se žene suočavaju godinama nakon što su silovane tijekom Domovinskog rata izabran je u konkurenciji s još dva filma "Divljaci" Darija Lonjaka i "Zbornica" Sonje Tarokić.

Izvor: Društvene mreže

"Veće od traume" prati tri žene kroz slojevit proces osnaživanja i iscjeljivanja, u sklopu programa "Ja sam mnogo više od moje traume", koji im putem sistemsko-integrativnih suportivnih metoda polako vraća dostojanstvo i povjerenje. 

Film je na Sarajevo Film Festivalu osvojio Nagradu za ljudska prava, a Pribačić ga je realizirala, uz koautoricu Mirtu Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma (Metar60). 

Nagrađivan je i na ZagrebDoxu  (posebno priznanje; Nagrada publike) te na Danima hrvatskog filma (Nagrada za etiku i ljudska prava; nagrada Zlatna uljanica; posebno priznanje;  Nagrada publike). 

Nagrada Goya je najznačajnija španjolska nacionalna filmska nagrada koja se smatra španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a od 1992. uvedena je kategorija Najbolji europski film. Pobjednik 37. Goye nagradu će primiti na svečanosti u Sevilli 11. veljače 2023.