NAJBOLJI KRATKI FILM

Film 'Sipa i bob' dobitnik nagrade ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji

  • Autor: N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2019 19:21
  • Objavljeno 05.09.2019 u 19:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia, Alamy

U posebnom dijelu programu ovogodišnjeg 76. Venecijanskog filmskog festivala, film 'Sipa i bob' dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta

Autor nagrađenog filma je Jere Gruić, koji je zajedno sa suprugom Lanom, zaslužnom za ilustracije u filmu, snimio tu hvalevrijednu gastronomsku priču. Film prikazuje živopisne kadrove prepoznatljive pučke 'Fešte o' boba' u Kaštel Kambelovcu te sve ono što smo željeli znati o sipi i bobu, tradicionalnom jelu koje je dugi niz godina bilo prepoznatljivo kao 'sirotinjska spiza'.

Danas će se pak mnogi vrhunski kuhari, gastronomski znalci i povjesničari složiti da je sipa i bob sveprisutna u visokoj gastronomiji posljednjih godina. Ta gastronomska tema je zasigurno potvrdila nezamjenjivost sipe i boba u kaštelanskoj kulturi, tradiciji i identitetu.

Kratki film 'Sipa i bob' je snimljen u sklopu projekta ArTVision+, financiranog iz programa Interreg Italija-Hrvatska, kojeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji provodi Javna ustanova Rera S.D.

Ideja projekta ArTVision+ temelji se na novom, inovativnom konceptu promocije zajedničkog turističkog proizvoda pri čemu se potiče korištenje kulture u turističke svrhe, a tim se ujedno kulturna baština pojedinih područja oživljava i čuva od zaborava, stoji u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!