ĐURO GAVRAN NA DOXU

Film o čovjeku koji je napuhao 4,7 promila

24.02.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Zbog nasilja u obitelji, zapuštanja i zlostavljanja djeteta i tjelesnih ozljeda iz nehaja, Siniša je osuđen na 18 mjeseci zatvora, uvjetno na 36 mjeseci, sa zaštitnim nadzorom, a bio je obavezan podvrgnuti se odvikavanju od ovisnosti i redovito se javljati službi za zaštitni nadzor. To su uvjeti pod kojima je uvršten u sustav probacije kojem je cilj da se kažnjenik što lakše ponovo uklopi u zajednicu. Redatelj Đuro Gavran snimio je film o Siniši naslovljen ‘4.7’, a riječ je o promilima koji su Siniši izmjereni u krvi na dan kad je priveden

Priča o Siniši jedna je od četiri iz dokumentarnog serijala ‘Probacije’ nastalog u suradnji HRT-a s Ministarstvom pravosuđa i probacijskim uredima u Puli, Požegi, Osijeku i Zagrebu, a prikazuje se premijerno na ZagrebDoxu.

Autor filma '4.7' o Siniši je Đuro Gavran, redatelj nagrađivanih dokumentaraca ‘Veliki dan’ i ‘Presuda’.

‘​Bio je ovo jedan od zahtjevnijih dokumentarnih projekata koje sam radio​. Najveći izazov mi je bio što bolje razumjeti čovjeka o kojem radim film, postupak zbog kojeg je osuđen, razloge što je tako postupio i njegovu trenutnu situaciju, ali i perspektivu. Uvijek sam pokušavao doći i do druge strane​, osobe koja je trpjela zbog protagonistove naravi. Ti razgovori su mi bili najteži’, ispričao je za tportal redatelj Đuro Gavran koji u serijalu 'Probacija' režirao još film o Kruni iz Zagreba kojeg se tereti za zapuštanje i zlostavljanje djeteta i nasilničko ponašanje u obitelji. U film o Siniši uspio je dovesti i njegovu bivšu suprugu te ih posjesti za isti stol.


Đuro Gavran

Uz njega, za 'Probacije' je dva filma napravio Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma ‘Veruda - priča o Bojanu’ te filma o Marici osuđenoj za ubojstvo u pokušaju koji će biti na ZagrebDoxu. Ukratko, riječ je o četiri priče o teškoj hrvatskoj stvarnosti, o pojedinačnim slučajevima i ljudima koje sustav nastoji rehabilitirati nakon počinjenja teških kaznenih djela. Na scenariju je autorima pomagao Slobodan Uzelac koji se bavi probacijskim sustavom te urednik serijala Leon Rizmaul.

Glavni lik filma '4.7' Siniša osuđen je zbog nasilja u obitelji, zadržao je posao i dobio skrbništvo nad djecom, a u filmu vrlo otvoreno govori o svom životu i prijestupima.

'Vjerujem da su i gospodin Kruno i gospodin Siniša, o kojima sam radio filmove, imali slične motive, a to je da su svoje slučajeve probacije željeli podijeliti s drugima i maknuti stigmu s uvjetne kazne koja je u javnosti prisutna', kaže redatelj Gavran. Njegov lik Siniša u filmu kaže kako se boji da ne počne piti pa upropasti probacijski rok, da se ne dovede u napast opet tući… Koliko je pristanak na snimanje stvar njegove želje za oporavkom, koliko straha od društvene osude?

'U epizodama koje sam ja radio bavili smo se nasiljem i alkoholizmom. Čini mi se da sustav rehabilitacije za oba​ slučaja​ u teoriji ima smisla, ali i da je deficitaran s ljudima koji u njemu rade​ i njihovom edukacijom. Mislim da bi s takvim ljudima trebali raditi timovi ljudi, ako nam je cilj njihova rehabilitacija i maksimalna integracija​. Imam osjećaj da je sustav pod ogromnim pritiskom od količine slučajeva koje trebaju obraditi, da se čovjeku koji treba pomoć pomaže na bazičnom nivou, a da njemu u biti treba puno kompleksnija i rekao bih intimnija i dugoročnija pomoć da promijeni duboko usađene obrasce ponašanja i navika', kaže Gavran​.​

Atmosferom u filmu sugerirao je kako je okružje zaslužno za osobne probleme protagonista. Riječ je o maglovitom, tmurnom pejzažu, siromaštvu u kojem obitelj živi, susjedstvu u kojem se sve vidi, zna, prepričava.

​'Okruženje nije opravdanje za njihova djela, ali u oba slučaja kojima sam se bavio prvenstveno su obitelj i okruženje u kojem su protagonisti odrastali zaslužni za njihovu trenutnu situaciju. Okolina ih je samo potapšala po ramenu i gurnula u propast', zaključuje redatelj Gavran.