Nagrada Dokumetar

Film 'Mačka je uvijek ženska' najbolji je hrvatski dokumentarac

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2020 19:38
  • Objavljeno 19.09.2020 u 19:38
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bonobostudio

Nagradu Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film u prošloj godini osvojio je film 'Mačka je uvijek ženska' Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, a te novoosnovane filmske nagrade posvećene valorizaciji godišnje dokumentarne produkcije dodijeljene su u još tri kategorije

Žiri redakcije portala Dokumentarni.net, Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Marko Stojiljković i Hrvoje Krstičević, koji je izabrao pobjednika u toj kategoriji, ocijenio je kako su autorice tog filma svoje stvaralačko iskustvo u različitim poljima iskoristile za intermedijalni pristup filmu, da bi ga u promišljanju granica dokumentarnog dovele na sam rub esejizma.

'Na formalnoj razini filmski medij korespondira sa stvaralaštvom portretirane umjetnice Marije Ujević Galetović, suptilno provlačeći pitanje statusa žena na umjetničkoj sceni, čega su autorice neodvojiv dio', ustvrdili su u obrazloženju.

U svom prvom izdanju Dokumetar je dodijeljen još za režiju, fotografiju i montažu u ostvarenjima koja su svjetsku premijeru imala od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza.2019.

Za režiju filma 'Na vodi' Dokumetar je dobio Goran Dević koji, istaknuto je, "jako dobro poznaje svoj grad kojem se uvijek ponovo filmski vraća, a njegovi junaci uvijek imaju nešto bitno za reći ili često tek znakovito odšutjeti pred nama.”

'Tri snažne priče vezane uz jednu zajednicu precizno reflektiraju društvo zapelo u mulju spore rijeke, poput ribiča bez mamca. Autorova režijska ruka sigurno je navođena vidljivom brigom prema protagonistima i autorskom toplinom koja ne može proizaći iz pejzaža mutne rijeke nego samo iz iskrene ljudske interakcije i filmskog znanja', ocijenio je u obrazloženju tročlani žiri (Vladan Petković, Nino Kovačić, Katarina Zrinka Matijević).

Dokumetar za najbolju fotografiju dodijeljen je Damianu Nenadiću, za rad na filmu 'Na vodi', a najboljeg iz te kategorije birao je žiri članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja (Mario Sablić, Branko Linta, Silvestar Kolbas, Goran Mećava, Željko Sarić i Damir Kudin).

Mačka je uvijek ženska

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bonobostudio

Žiri je ustvrdio kako je ustrajnim i strpljivim bilježenjem omogućio tkanje te složene filmske slike, a snimateljski osjećaj za ideju cjeline, te samopouzdanje i mir, filmu su donijeli ne samo iznimnu likovnu kvalitetu, već i neposrednost, odnosno mogućnost da se na filmu zabilježi ono jedinstveno i neponovljivo.

'Paradoksalno, kroz većinom široke poglede, autori se uspijevaju iznimno približiti likovima, njihovim odnosima i sudbinama, svemu ljudskom u njima, te, suosjećajući s ljudima na rubu, kroz njihovo gubitništvo prikazati i poratno urušavanje grada', dodao je.

Isti film osvojio je još jednu nagradu - Dokumetar za najbolju montažu koji je dodijeljen Vanji Siručeku i Janu Klemscheu, po izboru montažera, članova Hrvatskog društva filmskih djelatnika (Hrvoslava Brkušić, Mislav Muretić i Alfons Jan Čerfalvi).

'Usredotočenost na radnju filma uz ulaganje napora da ujedno prati i detalje vezano za montažu, za profesionalno deformirano montažersko oko je svakako veliki plus i dokaz uspješnosti ovog segmenta produkcije', napomenuo je žiri, zaključivši da je montaža pobjedničkog filma svakako tečna, te je profesionalno i smisleno sklopila temu koja se na odličan način bavi krivnjom, a ne samo viktimizacijom.

Svoju nagradu, "Top of the Docs", za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine, dodijelio je i glavni urednik portala Dokumentarni.net, Hrvoje Krstičević - dokumentarcu 'Susjedi' Tomislava Žaje.

Po njegovim riječima,  autor u tom filmu na svoj uobičajeno strpljiv i empatičan način, dokazuje da su njegovi protagonisti, nekadašnji štićenici Doma za psihički bolesne osobe 'Osijek', prije svega ljudi kojih se ne trebamo bojati.

Nagrade Dokumetar organiziraju udruga Dokumetar i portal Dokumentarni.net, s ciljem povećanja vidljivosti domaće dokumentaristike. Dodijeljene su u petak u zagrebačkom Dokukinu KIC

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!