POLOŽAJ ŽENA

Film 'Lada Kamenski' Sare Hribar i Marka Šantića od 7. ožujka u kinima

19.02.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Dugometražni igrani film "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića, koji pruža nesvakidašnji osvrt na položaj žena i odnose na filmskoj sceni, počinje se prikazivati u hrvatskim kinima 7. ožujka

Radnja prati filmskog redatelja koji priprema svoj dugometražni prvijenac na temu propasti krojačkih poduzeća u regiji, za što ga inspirira iskustv njegove tete, bivše radnice u tvornici Kamensko, s kojom je bio blizak.

Kako bi odabrao tko će tumačiti glavni lik, redatelj poziva tri renomirane domaće glumice na neformalnu čitaću probu u svoj stan, međutim kada one shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u krivom smjeru.

Iako na prvi pogled djeluje kako filmska scena i tvornica Kamensko nemaju puno zajedničkog, taj već nagrađivani film scenaristice i redateljice Sare Hribar (kojoj je to dugometražni prvijenac) i redatelja Marka Šantića pokazuje da to nije tako, napominje se u najavi početka distribucije filma.

Naime, priča o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju ustvari je i priča o Kamenskom, "nekada ponosu tekstilne industrije a danas simbolu propale pretvorbe i privatizacije koji su uništili državu".

Redateljica kaže da unatoč teškoj temi film pokazuje i vedriju stranu "Tijekom snimanja cijela ekipa upoznala je i družila se s radnicama Kamenskog, predivnim ženama koje ni u najtežim trenucima nisu izgubile optimizam te, na neki način, postale inspiracija svima nama u borbi za bolje sutra", rekla je Hribar.

"Tu njihovu energiju nastojali smo prenijeti u filmske likove i što realističnije dočarati današnji položaj žena, ali i njihovu situaciju u svijetu sedme umjetnosti", dodala je.

Film je premijeru imao na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij.

Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila Doris Šarić Kukuljica.

Među ostalim, sudjelovao je i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Uloge u filmu tumače Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti su Jure Pavlović i Bojan Kanjera (Sekvenca).

Sara Hribar (Zagreb, 1986) studirala je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autorica je kratkometražnih filmova (Pusti me da spavam, 2007, Libertango, 2009, Ta tvoja ruka mala, 2010), kao i segmenata dugometražnih omnibusa Zagrebačke priče vol. 2 (2012) i Transmania (2016). Od 2005. napisala je i režirala niz dječjih emisija i dramskih serija.

Marko Šantić (Split, 1983) diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Autor je kratkometražnih filmova (Sretan put, Nedime, 2006, Ništa osobno, 2010, Plavi Petar, 2016), a njegov dugometražni prvijenac, "Zavedi me" (2013), nagrađen je Posebnim priznanjem na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.