NE PROPUSTITE

Film Andrzeja Wajde o Lechu Walesi premijerno u 'Tuškancu'

20.11.2014 u 18:48

Bionic
Reading

Biografski film 'Walesa. Čovjek od nade', proslavljenog poljskog redatelja Andrzeja Wajde, premijerno će se prikazati u nedjelju, 23. studenoga u zagrebačkom kinu 'Tuškanac'

'Prateći izazove s kojima se suočavao na poslu i u osobnom životu, film opisuje put Lecha Walese (1943.) od običnog radnika u brodogradilištu u Gdanjsku, prvih borbi za radnička prava do pozicije poljskog predsjednika (1990.-1995.) i primanja Nobelove nagrade za mir (1983.)', stoji u najavi filma poljskog redatelja i scenarista, koji je igrani film o legendarnom vođi poljskog sindikata Solidarnosti snimio prošle godine.

Prije te premijere, 21. i 22. studenoga, u 'Tuškancu' se održava ciklus filmova Aleksandra F. Stasenka, koji je cijeli svoj opus posvetio kratkom dokumentarnom i igranom filmu, a stvarao je u rodnome gradu Splitu i okolici, gdje je pronalazio teme za filmove.

'I u samom Splitu je bio izdvojen od matice, pa tako amaterske filmove nije radio u Kino klubu Split, već u vlastitoj produkciji i to kao sam svoj majstor - redatelj, scenarist, snimatelj i montažer, a kasnije, kada se otisnuo u profesionalne vode, od ove četiri uloge samo je kameru prepustio drugima', navodi se u najavi.

Postoji jedna konstanta u cijelom, amaterskom i profesionalnom Stasenkovom opusu, a to je humanistička usmjerenost na individuu. Premda Stasenko najčešće prikazuje fizičku, vanjsku stranu ljudskog života, i tada mu je u središtu ljudska osobnost, što se ponajviše ogleda u Stasenkovom omiljenom stilskom postupku, uporabi krupnog plana i detalja ljudskog tijela, stoji u najavi.