U ZAGREBU

Festival tolerancije uvodi novi program - Masterclass tolerancije

15.03.2019 u 20:34

Bionic
Reading

Festival tolerancije - JFF Zagreb, čije će se trinaesto izdanje održati od 7. do 13. travnja u zagrebačkim kinima Europa i Kinoteka, uz više od 60 nagrađivanih filmova, gostujuće redatelje i glumce te bogati popratni zabavni i edukativni program donosi brojne novitete, među kojima i Masterclass tolerancije

Festival uvodi novi program kako bi pomogao u vidljivosti hrvatskog filma, a prvi će gostovati Bobo Jelčić, koji će govoriti kako je nastajala njegova 'Obrana i zaštita", te Nebojša Slijepčević, koji će predstaviti svoj film 'Srbenka', najavljeno je s Festivala.

Nagrađivani film 'Obrana i zaštita' govori o životu u podijeljenom Mostaru kroz pronicljivi psihološki portret čovjeka prisiljenog prijeći nevidljivu granicu između dvije zajednice, a dokumentarni film 'Srbenka' prati stvaranje predstave Olivera Frljića o ubijenoj djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec. Među brojnim priznanjima koje je dobio ističe se prestižna međunarodna nagrada Doc Alliance za najbolji dokumentarac 2018. godine, koja je tom filmu dodijeljena u Cannesu.

Masterclass će se snimati, potom montirati i kao takav biti dostupan svima zainteresiranima putem festivalskih online servisa.

Po riječima Hrvoja Pukšeca, voditelja filmskih programa Festivala tolerancije, jedan od najvećih problema hrvatskog filma jest njegova slaba dostupnost nakon što prođu sve kino i festivalske premijere, a o tome kako je sam film nastajao zna se u najboljem slučaju vrlo malo.

'Festival tolerancije odlučio je doskočiti problemu u ovom i idućim festivalskim izdanjima zbog hrvatskog filma, njegovih autora i brojnih uspješnih ekranizacija društveno relevantnih tema koje propituju, prizivaju i promiču toleranciju', rekao je.

Ove godine naglasak na globalnom problemu izbjeglica

Festival ove godine naglasak stavlja na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti i temeljnih načela jednakosti i pravednosti, a pritom se posebno dotiče gorućeg globalnog problema - izbjeglica.

Iz popratnog programa zasad je najavljeno održavanje dvaju izložbi - na zagrebačkim ulicama 1. travnja bit će postavljena fotografska izložba 'Oni' inspirirana projektom Studija Aleppa pod nazivom 'Picturing (new) European citizens'.

U javnom prostoru pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice zaživjet će pop-up instalacije s portretima četvero izbjeglica koji trenutačno žive u Hrvatskoj. Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec dat će svoje viđenje četvero izuzetnih ljudi iz Sirije, Iraka i Irana s tužnim životnim pričama.

Izložba 'Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove' predstavit će od 5. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u suradnji s POLIN-om, Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave, reprodukcije murala pronađenih po cijeloj Poljskoj, koji govore o prošlosti tamošnjih Židova.

Murali se pojavljuju u gradovima u kojima su Židovi prije Drugoga svjetskog rata bili znatan dio stanovništva, a djelo su malih grupa urbanih aktivista i aktivistica koje svoje sugrađane žele podsjetiti na njihove nekadašnje susjede.

Organizatori kažu kako će u Zagrebu biti prikazani na panoima podijeljenim u 12 tematskih cjelina koje na pristupačan način govore o važnosti vraćanja sjećanja u javne prostore.