PONOVNO JE UMJETNIČKI RAVNATELJ

Redatelji najavili bojkot Pulskog festivala zbog Vidačkovića

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2019 14:56
  • Objavljeno 15.03.2019 u 14:55
Zlatko Vidačković

Zlatko Vidačković

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) ocijenilo je u petak kako je imenovanje dosadašnjeg Umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala Zlatka Vidačkovića za novi mandat 'još jedna odluka suprotna stajalištu filmske struke'

'Kako ne želimo ni na koji način sudjelovati u procesima u kojima se ignorira mišljenje filmske struke, DHFR neće do daljnjega imenovati svoga predstavnika u Festivalsko vijeće, a svoju tradicionalnu Nagradu Fabijan Šovagović, kojom redatelji nagrađuju kolegice i kolege glumce za osobit prinos filmskoj umjetnosti, dodijelit ćemo na nekoj drugoj hrvatskoj filmskoj priredbi', najavili su u priopćenju.

Redatelji podsjećaju kako javno te kroz rad u Festivalskom vijeću Pulskoga filmskog festivala već dulje upozoravaju na neusklađenost načina vođenja festivala u Puli s potrebama i ciljevima nacionalne filmske proizvodnje.

'Festival u Puli nikako ne ostvaruje dvije vrlo bitne uloge, da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto dijaloga o stanju hrvatske kinematografije te da neupitno služi plasmanu hrvatskoga filma na europsko i svjetsko tržište, a dosadašnja vodstva festivala nisu pokazala dovoljno znanja a niti volje za ostvarivanje navedenih temeljnih zadaća', ističu u priopćenju koje potpisuje predsjednik Društva Antonio Nuić.

  • +7
  • +4

Antonio Nuić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Po njihovim riječima, unatoč suglasju Festivalskoga vijeća i Ministarstva kulture s tim tvrdnjama, što je potvrđeno u brojnim formalnim i neformalnim stuacijama, 10. ožujka ove godine donijeta je još jedna odluka suprotna stajalištu filmske struke – ponovno imenovanje dosadašnjega umjetničkog ravnatelja Pulskoga festivala Zlatka Vidačkovića za novi mandat.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je Vidačkovića imenovala nakon provedenog javnog natječaja, a on je tu dužnost već obavljao - od studenog 2004. do veljače 2014. godine te ponovno od ožujka 2017.

Umjetnički ravnatelj zadužen je za predlaganje programa Festivala koji uključuje glavni program i prateće programe i manifestacije, izbornike pojedinih pratećih programa, međunarodne goste, naslove filmova za uvrštavanje u glavni i prateće programe, raspored projekcija filmova i sastav žirija Festivala.

Zlatko Vidačković filmski je kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa. Bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara od 2003. do 2008. te član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu, San Franciscu, Berlinu i Veneciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!