USKORO U ZAGREBU I SPLITU

Festival svjetske književnosti objavio podulju listu slavnih gostiju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2016 13:45
  • Objavljeno 24.08.2016 u 13:26
Seid Serdarević, Luc Levy, Tomislav Buntak

Seid Serdarević, Luc Levy, Tomislav Buntak

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Četvrti Festival svjetske književnosti (FSK) nakladničke kuće Frakture ove će godine u Zagrebu i Splitu ugostiti 60-ak autora iz 15 europskih i zemalja svijeta, s posebnim fokusom na talijanske autore i književnost, a otvorit će ga 4. rujna gostovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikana talijanske književnosti Claudija Magrisa.

"Ove je godine naša zemlja u fokusu Italija, iz koje nam dolazi čitav niz važnih autora, a program otvara možda najvažniji živući suvremeni talijanski autor, Magris", kazao je u srijedu na konferenciji za medije u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu glavni urednik Frakture i programski direktor festivala Seid Serdarević

Kao i svake godine, festival svojim programom nastoji predstaviti neke od najvažnijih glasova suvremene svjetske i domaće književne scene. Ove godine, program se osim u Zagrebu (4.-11. rujna), odvija i u Splitu, gdje će domaćin Frakturinim gostima od 5. do 14. rujna biti Gradska knjižnica Marka Marulića.

"Na taj način će način i splitska publika imati priliku doživjeti barem dio onoga što može doživjeti zagrebačka publika", napomenuo je Serdarević.

Ovogodišnjih 50-ak FSK-ovih programa ugostit će 60-ak autora, a najavit će ga, već tradicionalno, nekoliko dana prije početka književnoga dijela festivala, u četvrtak 1. rujna, izložba likovnih djela nastalih prema motivima književnih djela festivalskih autora. Izložba će ove godine biti postavljena u Talijanskome institutu za kulturu u Zagrebu.


Član programskog odbora Festivala Tomislav Buntak istaknuo je kako izložba okuplja 24 autora, "koji čine šaroliko društvo, od najmlađe generacije do akademika", među kojima su Fedor Fischer, Antonija Balić, Igor Čabraja, Zlatko Vrkljan, Tanja Dabo, Daniel Kovač, Josip Zanki, Ivan Fijolić i drugi.

Napomenuo je kako je u četiri godine održavanja izložbe uočeno "odmicanje od ilustracije na klasičan način, te je došlo do nove revalorizacije crteža i ilustracije". "Pokazuje se da autori na posebno dobar način reagiraju kad spajaju tematski moment – književno djelo – sa svojom interpretacijom unutar crteža", ocijenio je Buntak.

Organizatori ove godine kao prethodnicu književnom dijelu programa najavljuju i "pravu multimedijalnu poslasticu": Nakon što je gostovala samo u Parizu, Bukureštu i Beogradu, a prije odlaska na Frankfurtski sajam knjiga 2017., Zagrepčani i gosti Festivala moći će u subotu 3. rujna u Medijateci Francuskog instituta posjetiti digitalnu kabinu "L.I.R. (Livre In Room)", gdje će moći osjetiti kako je to kada hologram čita iz omiljene knjige.

Projekt je ostvaren u suradnji s Francuskim institutom, čiji je ravnatelj Luc Levy napomenuo kako je riječ o "impresivnoj instalaciji francuskog umjetnika Jorisa Mathieua, koja poziva gledatelja da na nekoliko trenutaka pobjegne od stvarnosti uranjajući u snove pisaca".

"Posjetitelj bira knjigu, skenira bar kod te se pojavljuje hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz odabrane knjige. Svaka knjiga je pretočena u slike, glas i glazbu a u ponudi je više od 30 naslova po izboru četiri francuska pisca", napomenuo je Levy, istaknuvši kako će predstavljanju kabine posjetiteljima FSK-a u subotu 3. rujna nazočiti i sam autor.

Kabina će se u Medijateci nalaziti do 2. listopada, do kada će se održavati čitav niz događanja, čitanja i susreta.

Preko razgovora o književnosti do rasprave o religijama

U sklopu središnjeg festivalskog programa tribina Razotkrivanje, Magris će u zagrebačkom Kinu Europi predstaviti svoj najnoviji roman "Obustaviti postupak" u hrvatskome prijevodu Ljiljane Avirović.

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL


Seid Serdarević, direktor FSK

Uz središnje tribine "Razotkrivanje", okrugle stolove, program "Pisac i njegov čitatelj" i program književnih matineja za srednjoškolce, Festival nastavlja s prošle godine uvedenim programima posvećenima stripu, kao i s filmskim programom prema književnim djelima gostiju Festivala, te ove godine uvodi i jedan novi program – "Dvostruki portret", na kojem će uz jednoga gosta iz inozemstva u dijalogu biti i jedan domaći autor.

Od talijanskih je gostiju Serdarević izdvojio i dobitnika najuglednije talijanske nagrade Strega Antonija Pennacchija, zatim najvećeg poznavatelja djela i opusa Umberta Eca profesora Uga Volija, mladu zvijezdu talijanske književnosti Paola Cognettija, najčitanijeg suvremenog stripaša Michelea Recha, poznatijeg pod nadimkom Zerocalcare, te Magrisova sugrađanina, velikog pisca i filmskog umjetnika Tršćanina Giorgija Pressburgera.

Kao posebnu poslasticu organizatori najavljuju istaknutog glumca, pjesnika i glazbenika Radu Šerbedžiju, koji će na festivalu predstaviti svoju pjesničku zbirku "Stranac: izabrane pjesme" (VBZ), te zapise "Do posljednjeg daha" (Profil, 2004.). Šerbedžijino će gostovanje na Razotkrivanju u nedjelju 11. rujna zatvoriti zagrebački dio festivalskog programa.

Tu je i program okruglih stolova, koji ove godine u ponedjeljak 5. rujna otvara tema "Što je nama Srednja Europa danas?", koji će voditi Zdravko Zima, a u razgovoru o tome kako na pitanje Srednje Europe danas gledaju intelektualci i pisci sudjelovat će Austrijanac Karl-Markus Gauß, istaknuti tršćanski pisac i filmski umjetnik Giorgio Pressburger i Dragan Velikić.

Jedan će se okrugli stol održavati na temu "Porculansko nebo: Holokaust u književnosti", a iz programa se izdvaja i tribina "Sveto pismo, sveti trag", na koju su organizatori na razgovor o tome što danas znače velike civilizacijske knjige, pozvali vodeće stručnjake teologe iz četiriju velikih monoteističkih religija – profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Enesa Karića, vladiku Srpske pravoslavne crkve Grigorija, teologa i dominikanca Franu Prcelu, te izraelsku povjesničarku i književnicu Faniu Oz-Salzberger

Od Francuske, preko Rusije do Izraela

Iz Francuske na FSK dolazi jedna od najvećih zvijezda suvremene svjetske književnosti, autorica jednog najvećih hitova posljednjeg desetljeća "Otmjenost ježa" Muriel Barbery; strip-umjetnik Christian Durieux, te dobitnica Nagrade Europske Unije za književnost Laurence Plazenet. Iz Njemačke stiže Adriana Altaras, iz Austrije Karl-Markus Gauß, a iz susjedstva Dragan Velikić, Goran Vojnović i Dušan Šarotar.

Festival će ugostiti i dva mađarska autora, Petera Gardosa i Viktora Horvatha; iz Irske dolazi i jedan od najvažnijih irskih esejista druge polovine dvadesetog stoljeća Hubert Butler, a tu su još i gosti iz Belgije, Finske, Bugarske, Rusije, Češke, Izraela.

U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca (HDP) i Hrvatskim PEN-om, Festival će u organizaciji glavnog tajnika Hrvatskog PEN-a Tomice Bajsića ugostiti i dvije večeri poezije na kojima će gostovati izraelski pjesnici Shachar-Mario Mordechai i Tehila Hakimi, a 8. rujna pridružit će se svjetskom čitanju poezije pod nazivom "Demokracija bez populizma".

U sklopu programa "Sharing the Wor(l)d", FSK će u suradnji sa slovenskim festivalom Vilenica i irskim festivalom Cuirt ugostiti dvoje autora na rezidenciji, Vesnu Lemaić iz Slovenije i Roba Doylea iz Irske.

Festival će se održavati u Zagrebu u Kinu Europi, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Talijanskom institutu za kulturu i Medijateci Francuskog instituta, te u Knjižnici Marka Marulića u Splitu.

Podupiru ga Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Program Europske unije Kreativna Europa 2014.–2020.,Traduki, Odsjek za talijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Francuski institut u Hrvatskoj, Goethe-Institut u Hrvatskoj, Austrijski kulturni forum Zagreb, veleposlanstva Finske, Češke i Slovenije, te Institut Balassi – Mađarski institut u Zagrebu, kao i niz tvrtki i medija.

Kako bi omogućila praćenje festivalskih programa i onoj publici koja nije u mogućnosti nazočiti nekom od događanja u Zagrebu i Splitu, Fraktura je u suradnji s 24 sata i Expressom dogovorila live-streamanje dijela programa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi