OD BAROKA DO DANAS

Festival ozbiljno fantastične glazbe

  • Autor: Joško Tomasović
  • Zadnja izmjena 02.09.2011 09:50
  • Objavljeno 02.09.2011 u 08:29
maribor festival naslovna

maribor festival naslovna

Izvor: Promo fotografije / Autor: festivalmaribor

Jedan od najzanimljivijih glazbenih događaja u regiji, Mariborski festival komorne glazbe traje od 1. do 11. rujna, a njegov intrigantno složeni glazbeni program, u kojem je nemali akcent stavljen upravo na suvremenu glazbu, trebao bi biti dobar mamac i međunarodnoj publici

Pod sloganom 'Festival of seriously fantastic music', Mariborski festival komorne glazbe, u trajanju od 1. do 11. rujna, najavljuje se kao uzbudljivi i dobro složeni uvod u glazbenu kulturnu jesen. Iako festival ima dugu tradiciju, umjetničko vodstvo koje je 2008. preuzeo poznati australski violinist i dirigent Richard Tognetti, osiguralo je festivalu u relativno brzom roku određeni međunarodni renome te sasvim pristojan odjek glazbene kritike.

Postojanje uhodanog i kvalitetnog glazbenog festivala, koji uistinu mobilizira kulturni potencijal relativno malenog grada, zapravo je i veoma dobra najava za Maribor kao europsku prijestolnicu kulture 2012. godine.

Uz lokalne snage, okupljene u prigodni festivalski orkestar, listu pozvanih gostiju ove godine predvode ugledni talijanski orkestar za baroknu i ranu glazbu Il Giardino Armonico, par znanih čelista, Monika Leskovar i Giovanni Sollima, slovenski dirigent s međunarodnim iskustvom Marko Letonja, pijanisti Dejan Lazić i Marino Formenti. A na završnom koncertu festivala, nazvanom Transcendentalno putovanje, koje na programu ima djela Bacha, Vivaldija i Arva Pärta sudjeluje i zbor HRT-a s dirigentom Tončijem Bilićem.

Repertoarno, festival pokriva široki dijapazon od barokne do suvremene glazbe, a programski je podijeljen na jutarnje matineje komornih sastava, večernje orkestralne koncerte te kuriozitete kao što je večer nazvana Ništa, u kojoj sudjeluje poznati komičar Barry Humphries kao narator, a predstavljaju se djela u stilskom luku od Handela i Beethovena do Johna Cagea i Aphex Twina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!