OBJAVLJEN DOSJE

FBI istraživao Charlesa Bukowskog!

17.09.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Među brojnim umjetnicima koji su se tijekom godina našli pod prismotrom FBI-ja nalazio se i pisac Charles Bukowski, čiji je dosje od 113 stranica nedavno objavljen na Bukowski.net

U društvu Johna Lennona i mnogih drugih slavnih umjetnika koje je nadgledao američki FBI nalazi se i pisac Charles Bukowski (1920-1994), što potvrđuje nedavno objavljen dosje koji su skenirali i objavili na stranici posvećenoj liku i djelu ovog 'starog pokvarenjaka'. Naime, baš zbog svoje redovite kolumne u alternativnom losangeleskom časopisu Open City, nazvanoj 'Bilješke starog pokvarenjaka', Charles Bukowski je 1968. izazvao interes FBI-a.

Bukowski je tada bio zaposlen u američkoj pošti, kojoj nije baš bilo drago što njen zaposlenik piše priče o seksu, opijanju i životu na margini, pa su očito pozvali FBI da istraži nepoćudnog zaposlenika. Rezultat je dosje od 113 stranica, u kojemu se nalaze i neki tekstovi Bukowskog, ali i transkripti razgovora koje su agenti FBI-a vodili s ljudima iz njegova okruženja. Primjerice, razgovarali su i sa stanodavcem Bukowskog, koji im je rekao da je pisac 'odličan stanar koji se doduše nikad ne druži s ostalima koji tu žive'.

Među najzanimljivijim informacijama o Bukowskom koje je FBI iskopao svakako je ona da mu prva supruga nije pjesnikinja Barbara Frye, kako se dosad mislilo, nego stanovita Jane Cooney, koja se kasnije pod imenom Jane pojavljuje kao lik u nekim od najromantičnijih priča ovog mačo pisca.

Cijeli dosje o Charlesu Bukowskom možete pregledati na ovom linku