KONTROVERZNI DOKUMENTARAC

Evo kako je završila 'akcija Tribeca' oko zabrane filma o cijepljenju

01.04.2016 u 12:07

Bionic
Reading

Robert De Niro je nakon žestokih reakcija liječnika i znanstvene zajednice priopćio da film 'Vaxxed: Od zataškavanja do katastrofe' ipak neće biti prikazan na Tribeca filmskom festivalu u New Yorku. Tvorci kontroverznog dokumentarca o navodnoj vezi između cjepiva MoPaRu i autizma uzvratili su zajedničkim priopćenjem u kojem navode da se ovim potezom samo potkrepljuju teorije o korporativnoj zavjeri

'Smatramo da su osobe iz jedne organizacije povezane s filmskim festivalom iznijele neutemeljene optužbe na račun našeg filma, a nismo dobili mogućnost da ih osporimo. To pravo nam je uskraćeno i upravo svjedočimo još jednom primjeru moći korporativnih interesa koji cenzuriraju slobodu govora, umjetnost i istinu', stoji u priopćenju koje potpisuju scenarist i redatelj Andrew Wakefield te producent Del Bigtree

Podsjetimo, Wakefield je bivši kirurg i medicinski istraživač koji je 1998. objavio diskreditirani znanstveni rad u kojem cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MoPaRu) dovodi u vezu s autizmom. Wakefield je optužen za profesionalni propust i falsificiranje podataka korištenih u istraživanju i zabranjeno mu je bavljenje medicinom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Časopis Lancet, za koji je Wakefield provodio istraživanje, povukao je studiju.

Film 'Vaxxed: Od zataškavanja do katastrofe' Wakefieldov je pokušaj dokazivanja diskreditirane teorije u kojem nudi i novi dokaz za to da američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prikriva važnu studiju o navodnim vezama između cjepiva i autizma.

U priopćenju koje prenosi britanski list The Guardian autori filma poručuju da 'akcija Tribeca' neće uspjeti uskratiti svijetu pristup istini koja stoji iza njihovog filma, a filmski časopis Variety otkriva da će distributer Cinema Libre distribuirati dokumentarac širom SAD-a.

Philippe Diaz, direktor tvrtke Cinema Libre, objašnjava da su odlučili podržati film 'kako bi se riješio velik problem, a to je prikrivanje medicinskih podataka od strane vladine agencije, što može uvelike doprinijeti velikoj zdravstvenoj krizi'.

Vaxxed: Od zataškavanja do katastrofe

Uvrštavanje filma na ovogodišnji program Tribeca film festivala pokrenulo je val kritika liječnika, znanstvenika i aktivista koje je predvodio dokumentarist Penny Lane, a koji je u svom otvorenom pismu na Facebooku nazvao Wakefielda 'diskreditiranim i opasnim nadriliječnikom protiv cijepljenja' te poručio: 'Dragi Tribeca film festival, volim te, ali napravio si veliku pogrešku!'

De Niro, jedan od suosnivača Tribeca film festivala, svoju je odluku o uvrštavanju dokumentarca u program prvotno branio kao 'vrlo osobno pitanje za njega i njegovu obitelj' jer je otac autističnog djeteta. Nakon što je zasut teškim kritikama, izdao je drugo priopćenje u kojem je objavio da će film ipak biti izbačen iz programa jer 'ne vjeruje da doprinosi i proširuje raspravu onako kako se nadao'. Nakon otkazivanja projekcije peticiju za vraćanje filma na Tribeca film festival potpisalo je 30 tisuća ljudi.

Philippe Diaz ukazuje na još jedan problem koji je istakla prošlotjedna medijska oluja, a to je hipermedijatizacija nekih medija i dokumentarne zajednice koji su osudili film kao antivakcinacijski, a da ga, baš kao ni čelništvo Tribeca film festivala, prije toga nisu vidjeli. Ustvrdio je također da ni film ni Wakefield nisu protiv cjepiva.

'Wakefield se posljednjih dvadeset godina samo bavi time jesu li cjepiva sigurna za djecu', rekao je Diaz i dodao da u tome i leži razlog zašto su odlučili objaviti film sada, a ne, kao što je prvotno planirano, krajem godine.