IZLOŽBA U ZAGREBU

Evo kako izgleda godišnji odmor umjetnika

29.08.2013 u 13:49

Umjetnik na odmoru

Izvor: Promo fotografije / Autor: MSU

Bionic
Reading

Kako izgleda ljetni odmor jednog umjetnika, pokazat će izložba 'Umjetnik na odmoru' koja se otvara u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu 30. kolovoza

Izložba je dio projekta koji se tijekom srpnja i kolovoza ove godine, drugi put, odvijao u Hrvatskoj, u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ovogodišnji projekt odvijao se u prostorima hotelijerske tvrtke Valamar, a na izložbi u MSU-u bit će predstavljeni radovi jedanaest umjetnika.

Na radnom su odmoru bili suvremeni umjetnici: Željko Kipke (Hrvatska), Dan Perjovschi (Rumunjska), Rudolf Sikora (Slovačka), Zdisław Sosnowski (Francuska), Ben Patterson (SAD), Eric Anderson (Danska), Marko Pogačnik (Slovenija), Oleg Kulik (Rusija), Živko Grozdanić Gera (Srbija), Plavi nosovi (Rusija) i Balint Szombathy (Mađarska).

Uz njih, gosti programa su i teoretičari, kustosi i likovni kritičari Ješa Denegri (Srbija), Feđa Vukić (Hrvatska), Henry Meyric Hughes (Velika Britanija), Petar Čuković (Crna Gora) i Julia Fabényi (Mađarska).

Drugo izdanje 'Umjetnika na odmoru' započeo je istaknuti hrvatski slikar i multimedijalni umjetnik Željko Kipke. On je tijekom odmora snimio film 'Srebro, srebrenije od srebrnog', koji je remake njegova filmskog uratka iz 1985. godine.

Suvremeni umjetnik Dan Perjovschi odmarajući se iscrtao je još jednu u nizu svojih čuvenih bilježnica. 'Njegov porečki dnevnik sadrži stotinjak crteža u kojima umjetnik osim crtica s plaže, prikaza kupača i drugih opažanja, aludira i na politički kontekst Hrvatske, njezinu komunističku prošlost te europsku sadašnjost i budućnost', stoji u najavi MSU-a.

U trećem tjednu gostovali su pioniri istočnoeuropske konceptualne umjetnosti: Rudolf Sikora i Zdisław Sosnowski, a u četvrtom provokativni ruski umjetnici – sibirska umjetnička grupa Plavi nosovi i kontroverzni umjetnik i kustos Oleg Kulik.

Izložba 'Umjetnik na odmoru' drugi se put održava u MSU-u.