ROMAN Francesce Melandri

'Eva spava' - mozaik dirljive ljubavne priče, intrigantne obiteljske sage i uzbudljivog prikaza povijesti

20.04.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Roman talijanske književnice Francesce Melandri "Eva spava" predstavljen je u četvrtak u Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu

Roman je kroz razgovor s glavnim urednikom Seidom Serdarevićem predstavila autorica Francesca Melandri.

Melandri je naglasila kako roman ima povijesnu podlogu utemeljenu u položaju pokrajine Južnoga Tirola, koji je nakon Prvoga svjetskog rata sa svojim njemačkim stanovništvom pripao Italiji.

Zbog lošega položaja Tirolaca poslije Drugoga rata Tirolci se, kako je rekla, terorizmom bore za nezavisnost.

Roman "Eva spava", smatra Serdarević, izvanredni je mozaik dirljive ljubavne priče, intrigantne obiteljske sage i uzbudljivog prikaza povijesti.

Po autoričinim riječima, roman na zanimljiv način prikazuje prošlost, sadašnjost i običaje prostora koji odudara od tipične slike Italije.

Pojasnila je kako je riječ o velikoj ljubavnoj priči i dubokom, uvjerljivom pogledu u napetošću bremenitu povijest Južnog Tirola.

Ovo je intimna priča koju pronose likovi koje sam pokušala opisati u njihovoj dubini i ljudskosti, rekla je.

Istaknula je kako u romanu kombinira šire teme poput lokalne i nacionalne povijesti te vezu sjevera i juga s osobnim dramama povezanim s obitelji, ljubavlju i ambicijom.

Nakon neočekivanog telefonskog poziva u zoru na Veliku subotu, Eva bez razmišljanja sjeda u vlak i kreće na gotovo tisuću i pol kilometara dug put iz svojeg rodnog Südtirola/Alto Adigea do Kalabrije.

Glavni lik romana je Gerda oko koje gradim svoju priču, rekla je dodavši kako je Gerda odrasla uz bešćutnoga oca, bivšeg nacista i brata, južnotirolskog terorista, te je sa šesnaest godina počela raditi u kuhinji hotela u Meranu. I dok su Gerdin život obilježila povijesna previranja na sjeveru talijanske države, Eva, njezina kći ima priliku poravnati račune.

Roman je objavio zagrebački nakladnik Fraktura, a prevela ga je Ana Badurina.

Francesca Melandri rođena je u Rimu 1964. Autorica je scenarija, dokumentarnih filmova i romana. Prvi roman Eva spava (Eva dorme), objavljen 2010. preveden je na više jezika, a osvojio je i brojne nagrade, uključujući i onu časopisa Elle za najbolji roman 2011. U svom drugom romanu Viši od mora (Più alto del mare, 2012.), objavljenom na hrvatskom 2014., Melandri stvara iznimne psihološke portrete baveći se intimnom tragedijom onih čiji su bližnji u zatvoru.