TRILOGIJA MILLENIUM NA VRHU

Europljani najviše kupuju švedske krimiće

30.04.2009 u 12:01

Bionic
Reading

Tijekom prošle godine na europskim ljestvicama najprodavanijih knjiga vodstvo su preuzeli švedski krimići

Švedskom spisatelju Stiegu Larssonu na vrhu su se prodružili autori Henning Mankell, Liza Marklund i Jens Lapidus. Analiza vodećih europskih književnih tržišta pokazala je da Larsova trilogija 'Millenium' dominira ljestvicama najtraženijih knjiga u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Švedskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljestvu. Romani ('Pakleni stroj', 'Studio Sex', 'Raj') o reporterki Anniki Bengtzon, književnice Liza Marklund, na prvom su mjestu u svih pet nordijskih zemalja, dok se u ostalim navedenim europskim zemljama Bengtzon smjestila na dvanaesto mjesto. Među najtraženijima su Jens Lapidus i Henning Mankell, a u top četrdeset ušli su i švedski autori Jan Guillou, Johan Theorin i Asa Larsson.

Istraživanje je provelo Sveučilište u Ljubljani, u suradnji s austrijskim izdavačem Rüdigerom Wischenbartom. 'Bodovi su se dijelili za duljinu vremena provedena na top pozicijama, a popularnost švedskih pisaca veliko je iznenađenje', rekao je Wischenbart za britanski Guardian.

Europljani rado čitaju i djela francuskog književnika Jean-Marie Gustavea Le Clézia, Indijca Aravinda Adige, njemačke spisateljice Charlotte Roche te pisce koji pišu na engleskom: Khaleda Hosseinija, Kena Folletta, Johna Boynea, Ceciliju Ahern, Elizabeth Gilbert i Katie Price.