SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Emotivna posveta Puli i vizualna pripovijest o gradu kroz fotografije Igora Zirojevića

30.11.2019 u 10:12

Bionic
Reading

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, Arheološkog muzeja Istre otvorena je izložba fotografija 'Trilogija, Pula – Grad Interval' pulskog fotografa i arhitekta Igora Zirojevića, a predstavlja trilogiju 'Pula - Grad Interval' čiji će posljednji dio monografije, 'Pregaoci', biti premijerno promoviran 5. prosinca, na dan otvorenja obljetničkog 25. Sa(n)jam knjige u Istri.

Ciklus fotografija 'Trilogija, Pula - Grad Interval' Igora Zirojevića emotivna je posveta mjestu odrastanja i vizualna pripovijest o prostoru Grada u kojem se dekonstruira termin 'vlastitosti' odnosno posjedovanja i pripadnosti, kažu iz Sa(n)jam knjige u Istri.

'Fokusiran na temu prostora kao Grada dugog trajanja i njegovu kompleksnu povijesnu slojevitost, koji u samo jedno stoljeće mijenja nekoliko državnih ustroja (Austrija, Italija, Jugoslavija), autor u maniri gradskog pripovjedača progovara o povijesnim, društvenim, kulturološkim i političkim mijenama Pule. Iz pomno režiranih kadrova zadane arhitekture grada, arhetipske slike, oblikovane i naslijeđene iz austrougarskog, talijanskog i socijalističkog perioda, izranja povijesna i urbana slojevitost Pule.'

Umjetnički projekt Pula – Grad Interval započet 2014. godine čine tri slojevite i smislene fotografske priče (monografije) redom kontekstualizirane perima Dragana Velikića, Milana Rakovca i Miroslava Bertoše te Paole Orlić, koja je uz Igora Zirojevića koautorica koncepta.

Prvi dio trilogije 'Stanari' prikazuje fotografije aristokratskih austrougarskih vila uz decentno prisustvo protagonista, stanara zatečenih u specifičnim radnjama i situacijama proizašlima iz vrlo osobnoga narativa.

Drugim dijelom 'Čuvari', interpretiraju se uglavnom interijeri nekih od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja javnih prostora nastalih za vrijeme Italije.

Evokacijom nasljeđa socijalizma u završnom dijelu 'čuvari' se pretvaraju u 'Pregaoce', simbolične nosioce ostatka ideje nekog boljeg i humanijeg društva, zapeloga u crvotočini odavno svršenoga sutra.

'Ti novi protagonisti, koje se usprkos diskretnom prisustvu unutar velikoga i glasnoga arhitektonskog sloga namjerno označilo terminom čija se etimologija uspostavlja iz praslavenskoga pojma upregnuće, dok se sinonimska značenja šire u polju marljivosti, agilnosti, ustrajnosti i stalne misli o trudbeništvu i nesebičnom davanju, simbolični su nositelji onih energija koje čine okosnicu trećega intervala Grada. U maniri svojevrsnoga hommagea najduljem neprekinutom vremenu u kojem grad, treći put, novim političkim ustrojem uspostavlja svoj urbanitet, posljednje poglavlje trilogije esejistički je artikulirano perima Miroslava Bertoše i Paole Orlić koji svojim memorijskim rakursom raspredaju vrijeme osobnih i inih općih društvenih pregalaštva', kažu iz Pule.

Izložba je dio Sa(n)jam knjige u Istri koji se u svom 25. izdanju održava od 5. do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja.