NAJVEĆI NOVČANI IZNOS

Dvanaest naslova u širem izboru za VBZ-ovu nagradu

16.10.2014 u 17:00

Bionic
Reading

U širi izbor za književnu nagradu VBZ – Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman ušlo je dvanaest romana odabranih među rekordnih 137 prijavljenih naslova

Nagradu je, nakon dvogodišnje stanke, VBZ ponovno pokrenuo ove godine uz potporu Tisak Medije i Jamnice, a cilj je projekta poticanje interesa za pisanje i čitanje domaće proze.

Na natječaj je pristigao rekordan broj rukopisa - čak 137 romana – među kojima je žiri na čelu s predsjednikom Zoranom Ferićem te članovima književnicom Julijanom Matanović, književnom kritičarkom i prevoditeljicom Jagnom Pogačnik, pjesnikom, prozaistom i esejistom Milom Stojićem, te glavnim urednikom VBZ-a Dragom Glamuzinom, odabrao dvanaest najboljih za koje smatraju da se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

'Bilo je naporno, bilo je jako puno rukopisa, doista smo čitali te tekstove po cijele noći, ali bilo je i puno užitka jer neki su stvarno jako dobri. Od njih 137 izabrali smo dvanaest najboljih, a sad nam slijedi teška zadaća sužavanja tog izbora na šestero finalista', kazao je Glamuzina.

Naslovi su prijavljivani pod šiframa, a odabrani su 'Slana zemlja', 'Czarna Madonna', 'Konjske tišine', 'Kćeri vjetra', 'Noćni leptiri', 'Impresum', 'Crni kaput', 'Brdo', 'Kratki roman o runjenju kukuruza', "'Rat za peti okus', 'Sjever je mjesto tame' i 'Putovanja desnom hemisferom'

Odabrani su naslovi ušli u širi krug za nagradu, a kojih će šestero među njima ući u uži izbor žiri će odlučiti idući tjedan, napomenuo je Glamuzina.

Ime pobjednika bit će proglašeno na međunarodnom sajmu knjiga Interliberu, koji se ove godine održava od 11. do 16. studenoga, gdje će ujedno pobjednički naslov biti i promoviran.

Pobjednik dobiva knjigu – tiskat će ju jedan od sponzora nagrade, Tiskara Znanje - i 100 tisuća kuna, što je danas najveća novčana književna nagrada u Hrvatskoj.