KNJIGA MARINE VUJČIĆ

Duhovit roman o frustriranom intelektualcu

08.03.2014 u 07:49

Bionic
Reading

U novoj biblioteci Nokaut domaćih proznih autora koju uređuje Božidar Alajbegović objavljena je nova knjiga Marine Vujčić 'A onda je Božo krenuo ispočetka'

'A onda je Božo krenuo ispočetka' je psihološki roman, baštinik egzistencijalističke pripovjedne prakse.

'Glavni lik, 45-godišnji Božo, nezadovoljni je, neostvareni, frustrirani intelektualac, pretjerano (samo)analitičan, neprilagođen, introvertiran – ukratko, nesretan.

Jer, toliko je usmjeren propitivanju sebe i svega oko sebe, da propušta živjeti, da mu 'pravi život' izmiče. Stoga odlučuje 'napokon svoj život uzeti u svoje ruke' te napušta suprugu, i iz Dalmacije odlazi u Zagreb, gdje će, nada se, promjena životnog okruženja donijeti osobno zadovoljstvo, psihičku stabilnost i sreću.

No, je li to uopće moguće? Jer, i ako preselimo te pobjegnemo od staroga života, ipak ne možemo 'pobjeći od sebe'.

Malograđanština i ukalupljivanje u nametnute obrasce života ponašanja, kriza srednjih godina, profesionalna neostvarenost, potrošačka groznica i komercijalizacija života, otuđenost, ljubav naspram seksualnog nagona itd. – sve to Marina Vujčić vrlo uvjerljivo problematizira, uz mnogo humora, uz filigransko brušenje svake rečenice, i uz rijetko viđenu uvjerljivost kod psihološke karakterizacije protagonista.

Pametan, duhovit, lucidan roman – nezaobilazno štivo za istinskog ljubitelja intelektualno poticajne, dobro napisane, motivski, tematski i značenjski bogate književnosti', stoji u najavi romana.

Marina Vujčić vjeruje da je književnost najugodniji način da se nadmudri stvarnost. Piše o malim stvarima koje poprimaju velike razmjere, o paralelnim svjetovima koji ne posustaju, o uspomenama koje su se mogle i ne dogoditi, o mislima kojima je prijetilo da ostanu nezabilježene, o stranputicama koje vode tamo kamo želimo stići, o drugima i o sebi – a sve zato što joj samo jedna stvarnost nije dovoljna.

Roman je izdao Hena com.