EUROPA NOSTRA

Muzej Sinjske alke dobio nagradu EU za kulturnu baštinu

17.05.2018 u 10:07

Bionic
Reading

Među 29 dobitnika nagrade Europa Nostra, koju Europska komisija svake godine dodjeljuje za kulturnu baštinu, 2018. se našao i Muzej Sinjske alke

Sinjska alka, godišnji viteški turnir koji se održava svakog kolovoza, na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine upisana je 2010., a Muzej u njenu čast otvoren je 2015., na 300. obljetnicu manifestacije.

Za vrijeme natjecanja alkari u punom galopom jašu na konjima trkalištem i ciljaju kopljem prema željeznom prstenu koji visi na užetu. Ime prstena je 'alka' - riječ s turskim korijenom, a ona odražava i sjecište ovdje prisutnih kultura Istoka i Zapada. Natjecanje svake godine označava trenutak sudjelovanja i okupljanja cijele zajednice u pripremi mnogobrojnih aspekata koji doprinose očuvanju običaja.

  • +20
301. Sinjska alka Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Muzej pruža detaljne informacije o raznim elementima natjecanja, pravilima i povijesti. Kroz interaktivni i multimedijski izložbeni prostor posjetitelj ima priliku upoznati se s odorom, opremom i oružjem koje se koristi u Alki. Može pregledavati i bogatu digitalnu arhivu, uključujući videozapise natjecanja i povorke iz prethodnih godina.

'Ovaj projekt proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije', istaknuo je ocjenjivački sud.

Muzej je namijenjen svim dobnim skupinama, a posebno je usmjeren na prenošenje tradicije djeci i mladima. Iz sličnih razloga organiziraju se edukativne radionice i predavanja za lokalne stanovnike kako bi se zaštitila i očuvala stara tradicija i obrti povezani sa Sinjskim alkom, koji potječu iz Sinja i iz drugih krajeva Hrvatske, Europe i Azije.

  • +6
Muzej Sinjske alke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ocjenjivački sud je naglasio ovaj aspekt, ističući kako je 'muzej postao žarište aktivnosti i ima za cilj zadržati nematerijalnu tradiciju živom kroz specifične obrazovne programe, unaprijeđene složenom izložbom muzeja'.

Rad Muzeja Sinjske Alke dao je vidan doprinos razvoju i unapređenju turističke infrastrukture u gradu Sinju i očuvanju ove važne baštine.

Nagradu Europa Nostra, odnosno nagradu EU-a za kulturnu baštinu, dodjeljuju Europska komisija i vodeća europska mreža za baštinu Europa Nostra. Dobitnici se nagrađuju za velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti.

Neovisni stručni žiri ove je godine pregledao više od 160 prijava koje su podnijeli pojedinci i organizacije iz 31 zemlje iz cijele Europe i izabrao njih 29 iz 17 zemalja.

Dobitnicima će biti odano priznanje na istaknutoj svečanoj dodjeli nagrada 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini.