U Umjetničkoj galeriji

Dubrovnik prodisao otvorenjem izložbom Lapis lazuli Nikoline Šimunović

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 02.06.2021 19:11
  • Objavljeno 02.06.2021 u 18:19
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Miho Skvrce

Izložba dubrovačke umjetnice Nikoline Šimunović otvorena je 27. svibnja u napokon punoj Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Razdragana publika s oduševljenjem je razgledala izložbu kojom umjetnica obilježava 20 godina izlaganja

Nikolina Šimunović u izložbi 'Lapis lazuli' predstavlja se recentnim djelima te s nekolicinom ranijih radova u mediju slikarstva, skulpture, mobila i instalacije. Nakon godine u kojoj je slikarica imala priliku u posve mirnom ambijentu vlastitog atelijera ponirati u vlastite misli, intimu, dileme te se prepustiti bez suzdržavanja činu slikanja, nastali su radovi koji svjedoče o tome koliko je duh neovisan o kretanju i rutini. Naizgled oduzeta sloboda 2020. godine kod Nikoline je rezultirala radovima koji su slobodniji, zreliji i neovisniji nego što su to ikada bili.

Kustosica Anita Ruso u tekstu kataloga naglašava i okruženje u kojem su nastali radovi Nikoline Šimunović: 'U kontekstu vrlo tjeskobne i nepredvidive 2020. godine u kojoj se čovječanstvo transformiralo u lutajuću skupinu u kojoj 'slijepac vodi slijepoga' dok se svijet, doslovno, urušava i prijeti ponovnim 'zatvaranjem' uz stalno prisutnu traumu od mogućnosti ponovne trešnje, nastala su nova djela umjetnice Nikoline Šimunović. Ona su nastavak njezinih dosadašnjih nastojanja da prikaže nepregledne duhovne prostore vlastitoga bića kao i prostora u kojima ono obitava. Djela su to koja su 'napučena' materijom i duhovnošću u svoj svojoj dubini i širini do krajnjih granica. Neka su se od njih, uslijed nastojanja da im se slojevi međusobno pokriju, čak i fizički rastvorila pa su nastale slike koje su svojim strukturama zagrabile u prostor i tako postale trodimenzionalni objekti.'

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Miho Skvrce

'Jedan od najvećih izazova je predstaviti radove u rodnom gradu. Dubrovnik na poseban način njeguje slikarsku tradiciju još od renesansnog razdoblja. Poznato je da dubrovačka publika posebno cijeni i podržava rad lokalnih slikara i kroz posjete izložbama kao i kroz kupnju umjetničkih djela. Koliko god nam se to danas činilo rijetkim takva publika ima visoke estetske standarde', pojasnila je Nikolina Šimunović te nadodala kako je odahnula kada je vidjela kako su reakcije na radove i postav izložbe jako pozitivne. 'Činjenica je da je nemoguće zadovoljiti sve koji će posjetiti izložbu, ali je veliko olakšanje osjetiti istovremeno tako iskreno oduševljenje velikog broja ljudi'. Izložba ostaje otvorena do 18. srpnja 2021. godine.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Miho Skvrce

BIOGRAFIJA

Nikolina Šimunović rođena je 1978. godine u Dubrovniku. Maturirala je 1997. godine - smjer slikarski dizajner u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. 2003. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, smjer slikarstvo. 2004. godine postaje članicom HDLU-a. Osim slikarstva, aktivno stvara u nizu ostalih likovnih područja, tehnika i medija i to na području ilustracija, interijera i likovnogoblikovanja raznih predmeta (skulptura, namještaja, rasvjetnih tijela). Pedagoškim radom bavi se od 2005. godine kao profesorica likovne kulture u OŠ grofa Janka Draškovića u Zagrebu. Od 2006. godine radi kao stručni suradnik u Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju iistraživanje Sirius. Radila je kao voditeljica vježbi iz Likovne kulture na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i kao voditeljica kiparske radionice na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Njezini se radovi mogu pronaći u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu i fundusima muzeja i zbirki. 1999. godine dodijeljena joj je Rektorova nagrada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!