NA NOVOM TRONU

Dubravka Vrgoč – spas ili krah za HNK?

16.04.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Nakon pet neuspješnih pokušaja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučili su na mjesto intendantice HNK predložiti Dubravku Vrgoč, dugogodišnju ravnateljicu ZKM-a. Provjerili smo što od angažmana žene koju mediji nazivaju kraljicom teatra očekuju njeni kolege, suradnici i kazalištarci

Nakon što je prvih pet natječaja za intendanta HNK propalo ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić usuglasili su se da je za to mjesto najbolja Dubravka Vrgoč, dosadašnja ravnateljica Zagrebačkoga kazališta mladih, čime se mučan odabir intendanata bliži svome kraju. Od toga je mjesta dijeli konačna potvrda Vlade.

U medijima je prati naziv kraljice hrvatskoga teatra dok se u kazališnim kuloarima spominje kao prilično stroga, beskompromisna, no i izrazito uspješna šefica koja je Zagrebačko kazalište mladih izliječila od poslovanja u minusu, bolesti kojoj odolijevaju tek rijetke kulturne institucije.

Biografija

Godine 1984. diplomirala je na studiju dramaturgije i svjetske književnostina Akademiji za kazalište, film i televiziju i Filozofskom fakultetu uZagrebu te magistrirala na Odjelu zakomparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Objavljivala je kazališne kritike irecenzije u Poletu i Studentskom listu, pisala radio-drame, a autoricaje i scenarija za televizijsku dramu 'Andreja ili kako odrasti' emitiranuna Hrvatskoj televiziji. Sve od 1985. bavi se novinarstvom te piše zakulturnu rubriku Vjesnika, koju je i uređivala od 2003. do 2004. godine.

U prilog joj idu brojni poslovni uspjesi.

Na mjesto ravnateljice Zagrebačkoga kazališta mladih došla je 2004. umjesto Slobodana Šnajdera te je zatekla 1,5 milijuna kuna duga.

Tijekom gotovo desetljeća na poziciji ravnateljice učinila je ZKM miljenikom publike, a osobito se cijene česta inozemna gostovanja i poslovanje u plusu ovoga kazališta.

Pozicija joj je bila načas uzdrmana tek 2012, kad se za ravnateljicu ZKM-a prijavila i voditeljica Eurokaza Gordana Vnuk. Vrgoč je na natječaju ponovno izabrana za ravnateljicu, a Vnuk je, u otvorenom pismu medijima, konstatirala da je natječaj namješten. Nepravilnosti nisu uočile gradske komisije, a Vrgoč je komentirala: 'Nisam sama sebe izabrala, a u dva mandata stvorila sam najbolje kazalište u regiji.'

Njen je rad prepoznao i predsjednik Ivo Josipović te joj je 2013. dodijelio odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje, a iste godine izabrana je i za ženu godine zahvaljujući, navedeno je, iznimnoj međunarodnoj prezentaciji hrvatskoga kazališta.

Najviše je tome doprinio projekt Festival svjetskoga kazališta koji je pokrenula zajedno s redateljem Ivicom Buljanom 2003. godine da bi hrvatski teatar postao vidljiviji izvan granica države, ali i da bi suvremeni svjetski teatar zaživio na domaćim daskama.

Upravo je međunarodna suradnja i praćenje recentnih trendova suvremenoga teatra jedna od glavnih značajki ZKM-a Dubravke Vrgoč. Lani je ponovno izabrana na mjesto predsjednice Europske kazališne konvencije, na kojoj se nalazi od 2011, a na čelu te najveće mreže europskih kazališta bit će sve do 2015.

Smjer u kojem je odvela ZKM cijene i brojni pripadnici struke.

Nedavno je o njemu u medijima govorila glumica, redateljica i producentica Senka Bulić, jedno od imena koje se spominje u kontekstu onih koji bi je naslijedili na čelu ZKM-a.


'Ako bude interesa za mene, svakako sam zainteresirana za to mjesto. Uvijek sam spremna ponuditi svoje znanje i raditi u teatru takvog profila', rekla je Bulić za tportal.hr, posebno naglasivši da izuzetno cijeni rad ZKM-a i njegov proeuropski smjer.

Nova era zagrebačkoga HNK

Je li šefica ZKM-a prava osoba za vođenje konzervativnoga zagrebačkog HNK, najvećega domaćeg kazališta prema broju zaposlenih, provjerili smo pitajući za mišljenje njene suradnike i osobe iz kazališnoga života.

Ivica Buljan

 
'Otkad pratim kazalište u Hrvatskoj i otkad radim u njemu, HNK je poput kamenca u bubregu. U istom danu kad novoizabrani rektor Zagrebačkoga sveučilišta poseže za Biblijom dolazak Dubravke Vrgoč dočekujem kao veliku nadu za teatar i kulturu. Svršimo s rentama koje omogućavaju da se živi na staroj slavi, nikad ovjerenoj u teoriji a još manje u praksi, svršimo s dogmatizmom lažnih korifeja koji nariču nad izgubljenim pozicijama, svršimo s terorom činovnika koji ratuju u ime umjetnosti, a nikad nisu napravili umjetnički rad', rekao je Ivica Buljan, dugogodišnji suradnik Dubravke Vrgoč i suravnatelj Festivala svjetskoga kazališta, dodavši da je Vrgoč transformirala ZKM u modernu europsku kuću.

'Sa svojim znanjem, ukusom i organizacijskim moćima dolazi u HNK s idejom da ga obnovi. Divim se upornosti s kojom izdržava nasrtaje kazališnih lešinara. Odlično je poznajem i siguran sam da je najbolja osoba koja može ponuditi viziju ansamblima HNK, a time otvoriti i nove perspektive ostalim kazalištima', zaključio je.

'Odluka je bila očekivana i mogla se donijeti i ranije, da se izbjegne čitava ta agonija s HNK-om. Imali smo sjajnih devet godina na čelu s Dubravkom Vrgoč, tijekom kojih se ZKM upisao na karti Europe. Sada će i HNK dobiti priliku da se pokaže kao pravi europski teatar, što i zaslužuje. Drago mi je zbog Dubravke, iako mi je malo žao što nas napušta', rekla je glumica Urša Raukar, dugogodišnja članica ansambla ZKM-a.

Isti optimizam ne dijeli Sanja Ivić, aktualna v.d. intendantice i dugogodišnja ravnateljica Drame zagrebačkoga HNK.

Sanja Ivić

 
'Jedino što mogu reći jest da se nadam kako Ministarstvo kulture i Grad Zagreb znaju što rade i da se HNK neće raspasti na dijelove', rekla je Ivić pobojavši se za eventualni krah toga velikog sustava.

Velimir Visković, koji se za mjesto intendanta prijavio na natječaju 2012, nije želio komentirati izbor. Istakao je samo da čestita Dubravki Vrgoč i želi joj mnogo sreće na novom poslu.

Da će joj sreća itekako dobro doći na novom poslu, nagovijestila je već uvertira u obliku pet neuspjelih natječaja za intendanta, što je sjajan pokazatelj klime koja vlada u i oko središnje nacionalne kuće. Bilo kako bilo, jednom kad Vrgoč zasjedne u intendantsku fotelju, zagrebački HNK sasvim izvjesno čekaju značajne promjene