'LISICA'

Dubravka Ugrešić dobila književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman

Bionic
Reading

Jedanaesta po redu književna nagrada tportala za najbolji roman dodijeljena je spisateljici Dubravki Ugrešić za roman 'Lisica' u izdanju Frakture, a nagrada vrijedna pedeset tisuća kuna i statua tipkovnice uručeni su joj u petak navečer na svečanom proglašenju dobitnika u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Dubravki Ugrešić žiri je nagradu dodijelio za 'Lisicu', roman koji je, kako su naveli u obrazloženju, 'ironičan, opor i nježan', 'prepun referenci koje navode na nove književne potrage' i 'oplemenjuje svoga čitatelja'.

'Od japanskih svetišta do sela Kuruzovac, od Borisa Pilnjaka do otužnog konferencijskog književnog turizma, od Nabokova do kulture narcizma i selfizma, Dubravka Ugrešić uspijeva u jednom tekstu i jednom književnom svijetu suvereno obuhvatiti kompleksnost današnje stvarnosti. Lisica je tako izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke 'starinske' vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć 'heretika i sanjara' koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju', ocijenio je žiri u sastavu Ivice Buljana, predsjednika, Ursule Burger, Katarine Luketić, Jadranke Pintarić i Miroslava Mićanovića.

  • +20
Dodjela 11. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

''Lisica' je remek djelo najveće hrvatske majstorice pripovijedanja', zaključili su, a cjelokupno obrazloženje odluke da književnu nagradu tportala za najbolji roman dobije Dubravka Ugrešić pročitajte ovdje.

Dubravka Ugrešić, biografija

Dubravka Ugrešić, književnica, znanstvenica, publicistica. Autorica knjiga 'Poza za prozu', 'Štefica Cvek u raljama života', 'Život je bajka', 'Forsiranje romana-reke', 'Američki fikcionar', 'Kultura laži', 'Muzej bezuvjetne predaje', 'Zabranjeno čitanje', 'Ministarstvo boli', 'Nikog nema doma' i 'Baba Jaga je snijela jaje', 'Lisica', prevedenih na više od dvadeset jezika. Živi i radi u Amsterdamu. Više pročitajte na njezinoj internetskoj stranici.

Književna nagrada tportala dodijeljena je na proslavi 15. godišnjice tportala, a Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma tom je prilikom pozdravio goste.

'Vrlo sam ponosan na ono što je tportal postigao u ovih 15 godina. Postao je izuzetno relevantan i čitan medij i uvijek uspijevao biti tehnološki napredan', rekao je Tomašković.

'Posebno bih zahvalio Branki Bajt koja sa svojim timom brine o tome da tportal financijski dobro posluje i da je samoodrživ te Danijeli Jozić, glavnoj urednici i njenoj redakciji. Radite odličan posao i želim da tako nastavite i idućih 15 godina', poručio je Davor Tomašković.

Glavna urednica tportala Danijela Jozić rekla je kako je ovo važna obljetnica.

'No, posebno želim istaknuti još jednu sjajnu brojku koju je tportal zabilježio ove godine, dakle, godinu dana nakon našeg velikog redizajna, a to je da smo dosegnuli više od 1,38 milijuna čitatelja. To je, prema mjerenjima Gemiusa, 4. pozicija među najčitanijim portalima u Hrvatskoj. Ponosni smo zbog tog rekorda. On govori da smo sadržajem i uređivačkom politikom odabrali pravi put', rekla je Jozić te posebno zahvalila redakciji, svim djelatnicima, komentatorima, a najviše urednicima i novinarima.

'Hvala vam jer radite fenomenalan posao. Tportal ogroman broj pohvala dobiva i od kolega iz drugih medija i to je za nas posebno priznanje. Hvala konkurenciji što nas čita i prenosi', poručila je.

U finalu ovogodišnje književne nagrade tportala, uz Dubravku Ugrešić, bili su Ivica Prtenjača s romanom 'Tiho rušenje' (VBZ), Zoran Roško s romanom 'Minus sapiens' (OceanMore), Jurica Pavičić s romanom 'Crvena voda' (Profil) i Korana Serdarević s romanom 'Eksperiment Irene Tot' (Fraktura). Osvrte žirija na sve romane iz finalnog izbora možete pročitati ovdje, a osvrte samih finalista na to kako se društveni i politički kontekst u kojem žive odražava na njihovo pisanje ovdje.

Nagrade za finaliste nagrade roman@tportal.hr  osigurao Samsung.

Finalisti književne nagrade tportala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Cropix/Pixsell/Profimedia/Judith Jockel/Edi Matić

O književnoj nagradi tportala

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljuje se od 2008. i s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva. Na ovogodišnji jedanaesti natječaj pristigla su rekordna 64 naslova.

Lani je najboljim romanom proglašen 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’ (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’ (Durieux), Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ (AGM), Drago Glamuzina za roman ‘Tri’ (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’ (Tim Press).