rmn

NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN

Odabrano 11 naslova koji konkuriraju za književnu nagradu tportala

  • Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 22.05.2018 09:42
  • Objavljeno 22.05.2018 u 09:40
Bionic
Reading

Žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda kazališni redatelj Ivica Buljan, a čine ga još književna prevoditeljica Ursula Burger, kazališna kritičarka Katarina Luketić te urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, odabrao je 11 romana koji ostaju u širem izboru za tportalovu književnu nagradu

Za književnu nagradu tportala, koja se ove godine dodjeljuje 11. put, prijavljena su 64 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori. Nakon iščitavanja peteročlani stručni žiri odabrao je jedanaest naslova šire liste, a to su:

Ludwig Bauer, Šoferi (Fraktura d.o.o.)

Dražen Katunarić, Smiješak Padra Pija (Hena com)

Semezdin Mehmedinović, Me'med, crvena bandana i pahuljica (Fraktura d.o.o.)

Jurica Pavičić, Crvena voda (Profil)

Ivica Prtenjača, Tiho rušenje (V.B.Z.)

Zoran Roško, Minus sapiens (Naklada OceanMore)

Ivan Salečić, Glava lava; Dom u Dubrovniku (Vuković & Runjić)

Korana Serdarević, Eksperiment Irene Tot (Fraktura d.o.o.)

Marina Šur Puhlovski, Igrač (V.B.Z.)

Tea Tulić, Maksimum jata (Sandorf)

Dubravka Ugrešić, Lisica (Fraktura d.o.o.)

  • +7
11 polufinalista književne nagrade tportala 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neven Bučević

Od odabranih jedanaest, žiri će u narednom periodu odabrati pet naslova koji ostaju u finalu, a dodjela nagrade održat će se 15. lipnja u Zagrebu.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je deset puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim romanom proglašen 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’ (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’ (Durieux), Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ (AGM), Drago Glamuzina za roman ‘Tri’ (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’ (Tim Press).

  • +5
10 pobjedničkih romana književne nagrade tportala Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal