28. studeni

Društvo arhitekata Rijeka najavljuje 'Panel Metropolis: Perspektive novoga grada'

23.11.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Društvo arhitekata Rijeka najavljuje tribinu na temu napuštenih gradskih skladišta, a održat će se 28.11.2023., u 18,00 sati, na prvom katu Exportdrva, nekadašnjeg skladišta, a sada višenamjenskog prostora kulture

O DOGAĐAJU:

Veliki dio riječke obale nalazi se pod upravljanjem Lučke uprave. Ta carinska zona prekida kontakt Grada i mora. Kroz godine se intenzitet aktivnosti u luci smanjivao, pa su tako i secesijska skladišta, građena početkom prošloga stoljeća ostajala prazna.

Ova tribina bavi se jednim od najpoznatijih: kompleksom od pet lučkih skladišta (18, 19, 20, 21 i 22), simboličnog naziva ‘Metropolis’ koji je ime dobio zbog ambijenta koju viseći mostovi među skladištima stvaraju, neodoljivo podsjećajući na scenografiju iz istoimenog SF filma Fritza Langa iz 1927.godine.

Razgovor između dionika reaktivacije povijesnog kompleksa voditi će Maroje Mrduljaš, rodom Riječanin, sa zagrebačkom adresom, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, široj javnosti najpoznatiji po autorskom serijalu ‘Betonski spavači’ koju upravo možemo pratiti svakoga četvrtka navečer, na HRT3.

U panelu će sudjelovati gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predstavnik Rijeka Gateway-a Mladen Jurčević, ugledni riječki urbanist, Bojan Bilić te pročelnica konzervatorskog odjela u Rijeci, Lillian Stošić.

Prije rasprave u povijesni kontekst ‘Metropolisa’, će nas uvesti Nana Palinić s osvrtom na vrijeme nastanka lučkih skladišta i njihove specifičnosti, Daina Glavočić dati će pregled uspješnih revitalizacija lučkih prostora u svijetu dok će Marija Premužić Ančić prezentirati konzervatorski elaborat predmetnog kompleksa koji je služio kao podloga za projekt rekonstrukcije. Mladen Jurčević (Rijeka Gateway) dati će uvod u viziju budućeg korištenja skladišta 22.

Kroz predavanja i raspravu pokušat će se detektirati mehanizme prenamjene lučkih povijesnih skladišta, istražiti vizije novog programskog korištenja i potencijale integracije u strategiju razvoja grada.

Uz panel biti će postavljena i izložba prikupljenih studentskih radova koji su obrađivali temu Metropolisa, uz kartu pregleda povijesnog razvoja lučkog područja Grada Rijeke.

Program se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatske komore arhitekata.