'KRČMA, ALKAR I DUGA'

Dramatizacija Šimunovića uz transvestite i tajkune

24.11.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Gradsko kazalište mladih Split priprema predstavu utemeljenu na pripovijetkama Dinka Šimunovića 'Krčma, Alkar i Duga' u režiji Ivana Lea Leme, a premijera je najavljena za 25. studenoga

Predstava 'Krčma, Alkar i Duga' je omnibus od triju dramatiziranih pripovijetki Dinka Šimunovića. Šimunović je autor koji je možda ponajbolje od domaćih pisaca opisao ljude i međuljudske odnose stanovnika Zagore.

'Pripovijetka Alkar opisuje karakter ljudi dalmatinskog podneblja. Tumači genezu i izvore obrazaca ponašanja, inhibicija, zadrtosti, ali i časti, talenta za žrtvu, za oprost. Uočava se tranzicija od tradicije ka suvremenom. Dakle, odakle smo došli i od čega smo krenuli', kazao je redatelj Ivan Leo Lemo.

Predstava u cijelosti bavi se temama patrijarhata, rodnih uloga, obitelji, društvenih očekivanja, normi i ljubavi, ali u scenskom ruhu koje inscenacijskim odnosno žanrovskim postupcima korespondira s današnjim vremenom. Tako se u 'Krčmi' pojavljuje konj odjeven kao transvestit, a 'Duga', prema riječima redatelja, i podsjeća na serijal 'Kućanice'.

Autorski tim uz Ivana Lea Lemu čine i Vilem Miličević, Paola Dražić Zekić i Mirjana Zagorec.

U predstavi glume Belmondo Miliša, Ana Gruica, Slavko Sobin, Ivo Perkušić, Mia Roknić, Lidija Florijan, Vinko Mihanović, Nada Kovačević i Siniša Novković.