KARATA NI ZA LIJEK

Rasprodana predstava: Premijerno izvedena komedija 'Maratonci trče počasni krug'

08.03.2024 u 22:47

Bionic
Reading

Komedija "Maratonci trče počasni krug", autora Dušana Kovačevića, u režiji Olje Đorđević, u petak uvečer premijerno je izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK)

Autor Dušan Kovačević napisao je ovaj tekst 1972. godine, kazališnu praizvedbu je doživio 1973. godine, a 1982. godine redatelj Slobodan Šijan snimio je popularni istoimeni film.

Redateljica Đorđević ističe kako joj je, nakon dugogodišnjeg bavljenja kazališnom režijom, ovo prvi Kovačevićev tekst, na kojem radi. Volim njegove tekstove, posebno "Maratonce", ali nikada ih nikome nisam predložila, a mislim da je razlog što su morali čekati pravu ekipu, smatra Đorđević.

Pojasnila je kako se u pripremi predstave nisu opterećivali s filmom, jer se i kazališni komad pojavio deset godina prije Šijanovog filma te ističe kako se Kovačević tada bavio raspadom bivše države, koji se već nazirao, najavljivao smrt Tita, u liku Pantelije, odnosno temama koje su sada "retro", i više nisu zanimljive.

Mnoge stvari su iste i danas, jer to je priča o obitelji koja zarađuje na tuđoj nesreći i smrti, koja ima tvrtku čije se poslovi temelje na "mutnim" radnjama, čiji članovi nemaju nikakvo obrazovanje, ali dobro zarađuju, te žene tretiraju kao namještaj, pa mislim da nismo puno odmakli od 1972. godine, ali se na jedan veseli način se bavimo ovim tužnim temama, napominje radateljica Đorđević.

Intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham ističe kako je činjenica da ljudi imaju imaju neke svoje predožbe i očekivanja od ove predstave, jer su svi gledali film, uvijek i dvosjekli mač, ali da u osječkom HNK-u nisu bili tako neoprezni pa da pokušavaju kopirati film.

Istaknuo je kako su sve predstave u ožujku rasprodane, a ugovorena su brojna gostovanja, te zahvalio autoru Dušanu Kovačeviću koji je prihvatio ideju o postavljanju ove predstave na repertoar osječkog HNK-a.

  • +40
Osijek: Premijera predstave Maratonci trče počasni krug Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ravnatelj drame Miroslav Čabraja smatra kako će ovo biti hit predstava te ističe kako ga najviše veseli činjenica da su sva kazališta, koja su osječki HNK s ovom predstavom pozvala na gostovanja, to napravila i prije premijere.

To govori da su toliko vjerovali da ovaj ansambl, i ova glumačka podjela, koju smo postavili da odigra "Maratonce", može napraviti dobru predstavu, navodi Čabraja.

Glumac Vladimir Tintor, u koji u predstavi igra ulogu Đenke, smatra da se, ako se ovom tekstu pristupi s ozbiljnije strane, može uočiti kako je to vrlo gorka priča, koja se u kazalištu može igrati kao zastrašujuća i crnohumorna predstava.

Unatoč tome, izabrali smo pristup da to ipak bude i ostane komedija, a da ta gorčina ostane ljudima za razmišljanje kada izađu iz kazališta, ističe Tintor.

U ulogama članova obitelji Topalović nastupili su Aljoša Čepl (Mirko Topalović), Miroslav Čabraja (Laki Topalović) , Duško Modrinić (Milutin Topalović), Antonio Jakupčević (Aksentije Topalović) te Ivica Lučić (Maksimilijan Topalović). U ulozi Đenke nastupio je Vladimir Tintor, Bili Piton je Matija Kačan, ulogu Kristine odigrala je Petra Bernarda Blašković, a kao Olja nastupila je Ivana Soldo Čabraja.

Scenografkinja predstave je Ljubica Petrović, kostimografiju je osmislila, Dubravka Skvrce, koreografiju Andreja Kulešević, a autori glazbe za predstavu su Irena Popović i Nikola Dragović.