MEĐUNARODNI UMJETNICI

Doznajte tko će ovog kolovoza ostaviti svoj trag 'Okolo' po Zagrebu

31.07.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Drugo izdanje umjetničkog projekta 'Okolo', koje će se održati u Zagrebu od 17. kolovoza do 1. rujna, ponudit će niz zanimljivih urbanih intervencija na više od 25 gradskih lokacija. Brojne umjetničke instalacije koje će 'niknuti' tijekom kolovoza moći će se pronaći u zakutcima Gornjeg grada ili krošnjama zagrebačkih parkova, dok će neke čekati prolaznike da ih otkriju na neobičnim uglovima ulica koje vode sve do Glavnog kolodvora

Ovogodišnje urbane intervencije u sklopu projekta 'Okolo' nosit će potpis nekolicine domaćih i međunarodnih umjetnika. S međunarodne umjetničke scene u Zagreb stižu francuski ulični umjetnici Ella & Pitr koji će grad uljepšati živopisnim muralom, Španjolac Javier Riera čija će jedinstvena landscape svjetlosna instalacija iznenaditi prolaznike jednog zagrebačkog parka te australski umjetnik Michael Pederson koji će po Zagrebu 'prošetati' svoje duhovite ulične minijature.

Francuski par Ella & Pitr na međunarodnoj street art sceni poznat je po predimenzioniranim razigranim likovima koji u njihovoj jedinstvenoj interpretaciji 'snivaju' na sportskim igralištima, krovovima i pročeljima zgrada te velikim uličnim površinama. Rotterdam, Mumbai, Pariz, Medellin, Rim, Montreal, Chicago i München samo su neki od svjetskih gradova u kojima su ostavili svoj umjetnički trag koji kritičari opisuju kao 'fantastičan, duhovit, dirljiv, neobičan, djetinje nevin, zabavan, slobodan te nepopravljivo zarazan'. Nakon prošlogodišnjeg gostovanja u Vukovaru, ovoga kolovoza prvi put dolaze u Zagreb gdje će naslikati jednog od svojih 'uspavanih divova' iz istoimene serije ('Sleeping Giants').

  • +12
Okolo 2019. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Okolo

Kada su u pitanju landscape svjetlosne instalacije Madriđanin Javier Riera jedan je od majstora u tom umjetničkom području. Priroda je njegovo direktno platno na koje prenosi geometrijski oblikovane svjetlosne projekcije. Koristi se fotografijom kao sredstvom bilježenja onoga što nas okružuje, nakon čega šume i parkovi postaju nosioci jedinstvenog vizualnog iskustva promatrača. Sada će i krošnje drveća jednog zagrebačkog parka postati inspiracija ovom poznatom španjolskom umjetniku i tako se upisati na kartu zanimljivih site-specific instalacija izvedenih diljem Europe s njegovim potpisom.

Obična gradska šetnja poprima sasvim drugačiju dimenziju kada ulicama prethodno prošeće Australac Michael Pederson. Njegove duhovite minijature koje postavlja na neočekivanim mjestima osvojile su svijet. Upravo humorom skreće pozornost na 'svakodnevne male životne stvari i situacije, ponekad naglašavajući i osamljenost te anksioznost urbanog okruženja', kako sâm objašnjava vlastiti rad. Iako po vokaciji slikar, Pederson se ovim vidom ulične umjetnosti bavi od 2013., a skriveni zakutci Zagreba u njegovoj će interpretaciji premijerno biti otkriveni ovog ljeta.

'Okolo' je projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba, osmišljen da malim intervencijama u samo tkivo grada oživi i osvježi odabrane javne prostore i stvori spontano mjesto susreta umjetnosti, grada i prolaznika. Pokrenut je prošle godine, a crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je već obogatio zagrebačke ulice.

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Urbanka – powered by Erste Bank, Floraart, JUB i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.