REFLEKSIJE VREMENA

Doživite socijalizam u Klovićevim dvorima

12.12.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Izložba 'Refleksije vremena 1945. - 1955.', koja kroz skoro pet stotina izložaka kronološki i tematski predstavlja povijesno razdoblje ovih prostora od dolaska partizana i uspostave vlasti, preko vremena obnove i izgradnje, radnih akcija, do Tita i njegove transformacije iz maršala u 'dendija', otvara se večeras u Galeriji Klovićevi dvori

Izložena su 483 eksponata, više od 100 slika, crteža i grafika, tridesetak skulptura i reljefa, 250 fotografija, 20 filmova, više od 100 Titovih osobnih predmeta i odlikovanja, štafeta, knjiga, časopisa, novina, poštanskih marki, darova, satova, nakita i fotoalbuma.

Iz beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije za izložbu je posuđeno 226 izložaka, a ostali materijal posuđen je iz brojnih hrvatskih institucija.

Izložba donosi rana djela velikana umjetnosti - Tartaglin portret Tita u maršalskoj uniformi, Murtićevu sliku 'Rijeke' iz 1947, Augustinčićevo 'Nošenje ranjenika', Radauševe 'Partizanke' ili 'Katu Pejnović' Ksenije Kantoci

Izložit će se fotografije koje prikazuju fiskulturni slet Hrvatske, prvomajske parade, prvi kongres AFŽ-a, snimke Titovih prijema s velikim državnicima, primjerice s carem Hajlom Selasijem, a puštat će se i isječci filmskog žurnala te audiomaterijali političkih govora i događanja.

Među ostalim, izložit će se neobični darovi 'radnog naroda', poput zubala koje su Titu poklonili zubari ili planinarske cipele društva planinara.

Izloženo je i devet njegovih odijela, nakit, kravate i rukavice te Augustinčićev maršalski znak od plemenitih kovina. Dio tih izložaka bio je predstavljen u Klovićevim dvorima na izložbi 'S poštovanjem Titu' održanoj 1986.

Tada je cilj bio predstaviti što je sve Tito dobivao od ljudi kako bi se štovao njegov kult smrti, a sada se nudi novo čitanje prošlosti Jugoslavije i njezinog kulturnog naslijeđa, odnosno upoznavanje mlađih generacija s onim o čemu ne znaju dovoljno ili znaju kroz različite interpretacije, rečeno je na najavnoj konferenciji za novinare.

Jasmina Bavoljak, autorica koncepta izložbe, ustvrdila je kako su željeli napraviti izložbu s veselim i duhovitim odmakom, bez politizacije i ideološkog predznaka, pa ni izložena umjetnička djela nisu podložna umjetničkom vrednovanju.

Izložba prikazuje ozračje koje se u povijesti umjetnosti u najširem smislu odnosi na formiranje socijalističkog realizma (1945-1950) te njegovu dekonstrukciju (1950-1955). Organizirana je oko više tema - 'Od pionira do omladinca', 'Od vojnika do udarnika', 'Od drugarice do gospođe', 'Od maršala do dendyja', 'Od istoka do zapada', 'Od parade do reda u trgovini', 'Od puške do saksofona', 'Od radija do televizije' i 'Od rada do blagostanja'.

Izložba će biti otvorena do 10. ožujka, a prati je katalog koji je zamišljen kao zbornik tekstova desetak stručnjaka o tom vremenu, od povjesničara umjetnosti do sociologa.