OD 27. DO 29. VELJAČE

Domaći i strani majstori dizajna na zagrebačkoj Plan D. konferenciji

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2020 09:34
  • Objavljeno 20.02.2020 u 09:34
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Oris

Tema 'Plan D. konferencije', što će se od 27. do 29. veljače održati u Oris - Kući arhitekture i na popratnim lokacijama bit će dizajn o kojemu će se otvoriti niz tema kroz predavanja, a bit će priređena i vodstva te promocije knjiga o dizajnu

Među gostima bit će i glavni urednik magazina Eye John L. Walters, ravnateljica Istanbulskoga bijenala dizajna Deniz Ova, spisateljica i novinarka Clare Walters, legenda hrvatskoga dizajna Boris Ljubičić, Studio Sonda iz Vižinade, multimedijski umjetnik Dalibor Martinis, predstavnici hrvatskoga dizajna tipografije na čelu s Nikolom Đurekom te mnogi drugi, priopćilo je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) koje je i organizator konferencije.

Konferencija će otvoriti vrlo širok raspon tema o dizajnu. Tako će, kako je navedeno, o suradničkim praksama, kritičkom mišljenju i empatiji u kontekstu dizajna govoriti Deniz Ova, o tome zašto je važno govoriti o dizajnu i zašto bi dizajneri trebali početi pisati John L. Walters), Clare Walters govorit će o narativnim potencijalima slike i ilustracije, a o ulozi i utjecaju tipografije u dizajnerskoj edukaciji Nikola Đurek, Marko Hrastovec, Dejan Kršić, Hrvoje Živčić i drugi.

Sa Seanom Poropatom i Jelenom Fiškuš iz Studija Sonda razgovarat će se o tome kako iz male sredine oblikovati globalno relevantne poruke, razgovor s Borisom Ljubičićem bit će prilika za osvrt na njegov rad u području vizualnih identiteta, a konferencija će biti podsjetnik i na grafički dizajn koji je sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća radio jedan od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika Dalibor Martinis.

Bit će predstavljen i niz važnih recentnih izdanja o temi dizajna - knjiga 'Dalibor Martinis: Dizajner pri radu 1970. - 1990.', monografija Studija Sonda 'O moći kreativnosti', knjiga 'Logo protiv kaosa - identitetski dizajn Borisa Ljubičića', novo izdanje posvećeno dizajn projektu VIII. Mediteranskih igara u Splitu, te čak tri knjige o tipografiji - hrvatski prijevod 'Elemenata tipografskog stila' Roberta Bringhursta, udžbenik 'Osnove oblikovanja pisma' Franka E. Bloklanda i Nikole Đureka, te Đurekov 'Identitet'.

U popratnom programu je i monografska izložba 'Vanja Cuculić: Drama! Plakati GDK Gavella 2005 – 2019.', koja se održava u HDD galeriji, ali će tijekom konferencije biti proširena i na Oris, a kustosica Koraljka Vlajo provest će zainteresirane kroz novi postav dizajna Muzeja za umjetnost i obrt.

  • +2

Vanja Cuculić - Drama! Plakati za GDK Gavella 2005 – 2019.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDD

Konferenciju je organizirao HDD, partner je Oris- Kuća arhitekture, programski direktor je Marko Golub koji je, uz Mirjanu Jakušić, Oru Mušćet, Mašu Milovac i član Organizacijskog odbora.

Plan D. konferenciju financijski je podržao Ured za kulturu Grada Zagreba, a izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!