13. - 15. svibnja

Dokukino KIC najavljuje program '100 godina Piera Paola Pasolinija: Ljubavni susreti' uz obljetnicu rođenja velikog redatelja

11.05.2022 u 16:46

Bionic
Reading

U godini obilježavanja 100. obljetnice rođenja velikog talijanskog redatelja, scenarista i književnika Piera Paola Pasolinija, u Dokukinu KIC od 13. do 15. svibnja održat će se program u čast ovog filmskog velikana pod nazivom '100 godina Piera Paola Pasolinija: Ljubavni susreti'

Iako je relativno kasno počeo režirati, u 39. godini, kontroverzni filmovi Piera Paola Pasolinija imali su velik odjek u Italiji i široj filmskoj sceni zahvaljujući njegovu bezrezervnom pristupu koji se nije libio ozbiljne kritike (i groteske), ističe se u najavi.

Dokumentarni program u čast filmskog velikana u zagrebačkom Dokukinu KIC počinje projekcijom filma kojim se Pasolini 1964. okrenuo temi seksualnosti svojih sunarodnjaka, "Ljubavni susreti".

U stilu cinema vérité i uz pomoć prvog talijanskog psihoanalitičara Cesarea Musattija i književnika Alberta Moravije razlaže seksualnost i tabue Talijana s modernog i zbunjenog sjevera te onih s kontroverznog juga. Film se prikazuje u petak 13. svibnja u 19 sati, a uvodnu riječ održat će filmolog Tomislav Šakić.

U subotu 14. svibnja i nedjelju 15. svibnja na rasporedu je suvremena interpretacija "Ljubavnih susreta" koju potpisuje autorski trojac Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher, "Futura".

No njihov je fokus na tinejdžerima i njihovim vizijama budućnosti kroz prizmu pandemije. Formira se tjeskobna slika; mladi Talijani lišeni su veza s prošlosti, iscrpljeni sadašnjošću i odsječeni od budućnosti, i sve je veća potreba da se izbore za sebe.

Nakon "Future", slijedi trodijelna serija cijenjenih dokumentarista Cecilije Mangini i Lina Del Fra nastala 20 godina nakon Pasolinijevih "Ljubavnih susreta", "Ljubavni susreti ’80.", koji ponovno ulaze u pitanje što Talijani misle o seksu i spolnosti. Rekreirajući Pasolinijevo putovanje uzduž Apeninskog poluotoka, autori stvaraju kompleksan portret društva negdje između tradicije i napretka. Svaka epizoda fokusirana je na jedan aspekt problema. Serija je u programu u suradnji s festivalom Doclisboa.

Ulaz na projekcije je besplatan, a titlovi su na engleskom jeziku.