DUG 30 MILIJUNA KUNA

Algoritmu nema spasa: Izdavači prazne knjižare i zabranjuju prodaju

15.05.2017 u 11:41

Bionic
Reading

Zajednica nakladnika i knjižara savjetovala je hrvatskim izdavačima da povuku svoja izdanja iz knjižara Algoritam MK, s obzirom na to da je izostao konkretan plan restrukturiranja te tvrtke koja izdavačima duguje, prema procjeni Zajednice, oko 30 milijuna kuna

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić u razgovoru za tportal potvrdio je kako je izostao konkretan plan restrukturiranja tvrtke Algoritam MK d.o.o. koji uključuje dogovor o povlačenju zadužnica, zbog kojih se tvrtka našla u blokadi. Nije pronađen poslovni partner niti je odobren kredit za restrukturiranje koji bi uključivao povrat dugova vjerovnicima te je povlačenje knjiga iz komisijske prodaje jedino rješenje koje će stopirati makar daljnje gomilanje dugova hrvatskim nakladnicima.

Kako nam je rekao Nejašmić, još su u tijeku pregovori o tome koje će od zainteresiranih tvrtki preuzeti neke knjižarske prostore, a Zajednica će, kad i ako budu sklopljeni ugovori o preuzimanju knjižara, hrvatskim izdavačima pomoći da uspostave poslovne odnose s njima. Za preuzimanje nekih prostora zainteresirani su Školska knjiga, Menart, Znanje, VBZ, Fokus i Ram 3, rekao nam je Nejašmić, a pregovori su još u tijeku. Napominje kako svi zainteresirani tvrde da će u prostorima koje imaju namjeru preuzeti zadržati prodaju knjiga.

Podsjetimo, sredinom prošlog tjedna diljem Hrvatske zatvorena su vrata tridesetak knjižara Algoritma MK, a tvrtka je u blokadi s dugom oko 40 milijuna kuna. U njima su ostale knjige domaćih izdavača, a uslijedila je inventura u knjižarama kako bi se popisale knjige koje su izdavači dali Algoritmu MK za distribuciju.

Krajem prošlog tjedna oglasio se i vlasnik Algoritma MK d.o.o. Neven Antičević izjavivši kako je riječ o klasičnom slučaju nelikvidnosti tvrtke kao rezultatu puštanja zadužnice jednog vjerovnika, 'na iznos koji nije bio trenutno rješiv'.

Kako ističe Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara, namjera je Zajednice da se očuva knjižarska mreža te oko 260 radnih mjesta. Iz dosad dostupnih informacija proisteklih iz pregovora potencijalnih preuzimatelja knjižara čini se da dvije najveće u Zagrebu, ona u Bogovićevoj i ona u Gajevoj ulici, neće biti na listi potencijalno spašenih knjižara.